18 Δεκ 2015

Έρευνα Prorata: Ισοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και τάση υπέρ συμμαχικής κυβέρνησης

Έρευνα Prorata: Ισοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και τάση υπέρ συμμαχικής κυβέρνησηςΣχεδόν ισοδύναμη εμφανίζεται η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σε πανελλαδική έρευνα της εταιρίας Prorata. Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, κυριαρχεί η απαισιοδοξία.


Συγκεκριμένα, στην πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρία Prorata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, το διήμερο 15-16 Δεκεμβρίου, στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών, καταγράφονται τα εξής ποσοστά: 

ΣΥΡΙΖΑ 20%, ΝΔ 19%, ΧΑ 6,5%, Ποτάμι 2,5%, ΚΚΕ 6%, ΑΝΕΛ 2%, ΠΑΣΟΚ 4%, ΛΑΕ 2,5%, Ένωση Κεντρώων 3%, υπόλοιποι 3,5%, ενώ δεν απαντά το 31% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση «εκτιμάται ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας μέσα από μια συμφωνία με κάποιο άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα;», το 53% απαντά «ναι», το 37% απαντά «όχι», ενώ δεν απαντά το 10%.

Επιπλέον, σε ερώτηση με ποιο κόμμα θα πρέπει να υπάρξει αυτή η διεύρυνση της συμμαχικής κυβέρνησης, το 29% απαντά με τη ΝΔ, το 27% με το ΠΑΣΟΚ, το 23% με το Ποτάμι, το 21% με της Ένωση Κεντρώων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες, το 51% πιστεύει ότι «θα χειροτερεύσει πολύ», το 24% ότι «θα χειροτερεύσει λίγο», το 14% ότι «θα μείνει ίδια», το 7% ότι «θα βελτιωθεί λίγο», το 1% ότι «θα βελτιωθεί πολύ», ενώ δεν απαντά το 3%.

Απαισιοδοξία κυριαρχεί και στην εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού των ερωτηθέντων μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 41% απαντά «θα χειροτερεύσει πολύ», το 28% ότι «θα χειροτερεύσει λίγο», το 22% ότι «θα μείνει ίδια», το 6% ότι «θα βελτιωθεί λίγο», το 1% ότι «θα βελτιωθεί πολύ», ενώ δεν απαντά το 2%.

Επιπλέον, το 80% απαντά θετικά στο ερώτημα εάν θα πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, τάσσεται υπέρ της περίθαλψης στην Ελλάδα των προσφύγων από εμπόλεμες χώρες σε ποσοστό 37%, θεωρεί σε ποσοστό 61% ότι για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ την ευθύνη έχει η ΕΕ, ενώ μοιρασμένα εμφανίζονται τα ποσοστά σχετικά με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.