1 Απρ 2016

«Δεν φοβόμαστε» λέει ο Νταβούτογλου από το Ντιγιάρμπακιρ

«Δεν φοβόμαστε» λέει ο Νταβούτογλου από το Ντιγιάρμπακιρ«Δεν φοβόμαστε, δεν θα μας κάνουν να λυγίσουμε» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στο Ντιγιάρμπακιρ, την επομένη της βομβιστικής επίθεσης που προκάλεσε το θάνατο επτά αστυνομικών στην κύρια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Το PKK ανέλαβε την ευθύνη. Αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και φορώντας την παραδοσιακή κουρδική μαντήλα, ο Νταβούτογλου τόνισε την «αδελφική σχέση» ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους.

«Πίστεψαν ότι θα φοβηθούμε. Δεν φοβόμαστε, δεν θα μας κάνουν να λυγίσουμε, μένουμε όρθιοι μέχρι το τέλος» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προγραμματίσει την επίσκεψή του στην πόλη πριν από την επίθεση και αποφάσισε να μην την αναβάλει, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Πριν από την ομιλία Νταβούτογλου πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στη μνήμη των επτά αστυνομικών που σκοτώθηκαν. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 27 άνθρωποι.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει από την Ουάσινγκτον τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την εκστρατεία του κατά των κούρδων αυτονομιστών.

«Δεν μπορούμε πλέον να το ανεχτούμε αυτό. Οι ευρωπαϊκές και οι άλλες χώρες ελπίζω ότι μπορούν να δουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τις επιθέσεις» δήλωσε.

Εδώ και πολλούς μήνες διεξάγονται αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η Τουρκία ζει σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού λόγω σειράς επιθέσεων, η ευθύνη για τις οποίες αποδίδεται από τις αρχές είτε στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είτε στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Η πιο πρόσφατη, επίθεση αυτοκτονίας την ευθύνη για την οποία επέρριψε η Άγκυρα στο Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκε στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στις 19 Μαρτίου, σκοτώνοντας τέσσερις ξένους τουρίστες. Ένα μήνα νωρίτερα, επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση προσκείμενη στο PKK προκάλεσε τον θάνατο 35 ανθρώπων στην Άγκυρα.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν την Παρασκευή επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας αποθήκες πυρομαχικών και καταφύγια σε περιοχές όπου βρίσκονται στρατόπεδα του PKK.