Η σιωπή του ΔΝΤ σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο για το ελληνικό χρέος ήταν τελικά... «εύγλωττη». Όπως προκύπτει από το μαραθώνιο EuroWorking Group που άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης και διήρκεσε έως τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε εκκρεμότητα παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα του χρέους.
Ωστόσο, υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Το EuroWorking Group συνεχίζει και σήμερα, Παρασκευή, τις εργασίες του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι διεργασίες για το κλείσιμο μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα είναι πυρετώδεις και δύσκολες, και το ορόσημο του Eurogroup της 24ης Μαΐου φαντάζει μάλλον εξαιρετικά φιλόδοξο.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι κατ' αρχάς οι ευρωπαίοι επιδιώκουν μια συμφωνία επί της αρχής σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την ανοχή έστω του ΔΝΤ.
Το «αγκάθι» εδώ για το Ταμείο λέγεται «αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης», που θα αντικαταστήσει τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που το ίδιο ζητά. Αν το ΔΝΤ δώσει το «πράσινο φως» για τον μηχανισμό, ή έστω την ανοχή του, εκτιμάται ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μια θετική στάση και για το ζήτημα της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα και για το θέμα του χρέους.
Πάντως, το Eurogroup κινείται με στόχο να κλείσει την αξιολόγηση στις 24 Μαΐου και να αποδεσμεύσει τη δόση (ή ένα τμήμα της), αφού θα έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το πακέτο των μέτρων 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, η λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και ο «κόφτης».
Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι περισσότερο περίπλοκες. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αργά το βράδυ της Πέμπτης «οι συζητήσεις για το χρέος με βάση τις προτάσεις του ESM θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου».
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους «ευαίσθητο θέμα» τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για το ΔΝΤ. «Θα πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι θα κάνουμε το 2018, αν η Ελλάδα συμβιβαστεί πλήρως με το πρόγραμμα. Θα προτιμούσα να το συζητούσαμε αυτό τώρα για να είναι ξεκάθαρα, παρά να έχουμε αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια» επισήμανε.
Η WSJ σε δημοσίευμά της επισήμανε ότι το Ταμείο πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, αντί για μια συγκεκριμένη και μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση που θέλει το Ταμείο.
Και την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θέτουν ως προαπαιτούμενο την παραμονή του Ταμείου για τη δική τους συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.