11 Ιουλ 2016

Δίκη ΧΑ: «Δεν θυμάμαι» η μονότονη απάντηση του αστυνομικού

Δίκη ΧΑ: «Δεν θυμάμαι» η μονότονη απάντηση του αστυνομικού«Δεν θυμάμαι» ήταν η απάντηση του μάρτυρα αστυνομικού Διαμάντη Βίντση στις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής για το τι συνέβη το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Η ...αμνησία του μάρτυρα δεν πέρασε απαρατήρητη από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Μαρία Λεπενιώτη η οποία παρατήρησε: «Δεν θυμάμαι», «Έχετε πολλή ασθενή μνήμη. Είναι δυνατόν όλοι οι μάρτυρες που έρχονται εδώ να λένε δεν θυμάμαι ;» και ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής τον ρώτησε : «Έχετε αρχές άνοιας»; 

Ο αστυνομικός σχεδόν στο σύνολο των ερωτήσεων που δέχτηκε απάντησε πως δεν θυμάται και παρέπεμψε στην αρχική του κατάθεση. «Δεν θυμάμαι ακριβώς .... Οτι έχω πει στην κατάθεση μου...» έλεγε και ξανάλεγε. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και όταν κλήθηκε, από την πολιτική αγωγή, να πει τι σημαίνουν συγκεκριμένοι κωδικοί σημάτων που λαμβάνουν στο περιπολικό από το κέντρο και πάλι απάντησε «δεν θυμάμαι»! Το μόνο που είπε πως θυμάται, από εκείνο το βράδυ, ήταν ο Γ. Ρουπακιάς, μετά τη σύλληψη του, στο πίσω κάθισμα του περιπολικού. 

Μάρτυρας : Δεν θυμάμαι κυρία πρόεδρε ...Οτι έχω πει στην κατάθεση μου. Δεν θυμάμαι ακριβώς .... Οτι έχω πει. Ο κόσμος, ήταν αλλόφρονες και ζητούσαν να φωνάξουμε ασθενοφόρο . 

Πολιτική Αγωγή: Μάθατε τι συνέβη εκείνο το βραδυ. 

Μάρτυρας : Μια δολοφονία 

Πολιτική Αγωγή: Απο ποιους; 

Μάρτυρας : Ότι έμαθα από την τηλεόραση. Ο κ. Ρουπακιάς και ο κ. Φύσσας ....

Πρόεδρος : Έτσι είπε η τηλεόραση ; Τι είπε ο κ. Ρουπακιάς κατάφερε χτυπήματα στον κ. Φύσσα;

Μάρτυρας : Όχι εκείνη την ημέρα αργότερα ...

Πρόεδρος : Εχετε πολύ ασθενή μνήμη ειναι δυνατόν όλοι οι μάρτυρες που έρχονται εδώ να λένε "δεν θυμάμαι ;"

Μάρτυρας : Δεν θυμάμαι 

(....)

Πρόεδρος: Άλλο τίποτα δεν έχετε εισφέρει παρά το "δεν θυμάμαι". 

Μάρτυρας : Εχουν περάσει 3 χρόνια και δεν θυμάμαι .

Πρόεδρος : Πότε είδατε τον Ρουπακιά για πρώτη φορά; 

Μάρτυρας : Στο περίπλοκο καθόταν στο πίσω κάθισμα . 

Πρόεδρος : Είναι νύχτα , κάθεται στο πίσω κάθισμα πώς τον θυμάστε; 

Μάρτυρας : Τον θυμάμαι 

(...)

Πολιτική Αγωγή: Έχετε αρχές άνοιας . Πόσο χρόνων είστε; 

Μάρτυρας : 51 .

Πολιτική Αγωγή: Η επιστήμη του Αλτσχάιμερ αρχίζει μετά... Έχει προβλήματα μνήμης να μας το πει .

Πρόεδρος: θα διακόψουμε 

Πολιτική Αγωγή: Ειναι εύλογες οι ερωτήσεις, ειναι 50 χρόνων και δεν θυμάται τίποτα ....

Ο μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε για τα σχόλια της πολιτικής αγωγής λέγοντας ότι «θέλει να φύγει, γιατί τον προσβάλλουν» και η πρόεδρος προχώρησε σε διακοπή της δίκης. 

Φίλος Φύσσα: Δύο αστυνομικοί είδαν τη δολοφονία χωρίς να κάνουν τίποτα

Σύμφωνα με την κατάθεση φίλου του Παύλου Φύσσα, Ηλ. Κοντονικόλα, δύο αστυνομικοί ήταν παρόντες και είδαν τη δολοφονία του μουσικού, χωρίς να κάνουν τίποτα.

«Μετά ήρθε το αυτοκίνητο ανάποδα στο δρόμο... Ο οδηγός βγήκε ταχύτατα και με τέσσερα βήματα βρέθηκε κοντά στον Παύλο. Αυτοί οι τέσσερις που τον χτυπούσαν άνοιξαν τον κύκλο, δεν έφυγαν.. Συνέχισε τη δράση ο Ρουπακιάς. Έβλεπα πλάτη τον Παύλο. Έβλεπα τον Ρουπακιά να κάνει κινήσεις σαν να του δίνει γροθιά στο στήθος... Ο Παύλος έγειρε.. έσκυψε».

Στην περιγραφή του «για εκείνα τα λίγα λεπτά» μέχρι το μαχαίρι του Ρουπακιά να καρφώσει τον μουσικό, ο μάρτυρας τόνισε πως είδε δύο αστυνομικούς κοντά στο σημείο που αυτός, ο Φύσσας και ακόμη ένας από την παρέα τους, δέχονταν επίθεση από την ομάδα των Χρυσαυγιτών. Σε ερωτήσεις της προέδρου, μάλιστα, για τις ενέργειες των αστυνομικών εκείνη την κρίσιμη στιγμή, ο κ. Κοντονικόλας απάντησε: «Δεν είδα να κάνουν κάτι».

Ο μάρτυρας βρέθηκε, μαζί με την παρέα του μουσικού, στο Κοράλλι και περιέγραψε όλα όσα έγιναν το βράδυ που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός στο Κερατσίνι.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, στο Κοράλλι είδε τρεις Χρυσαυγίτες, μαυροντυμένους και κοντοκουρεμένους, να κοιτάζουν επίμονα την παρέα τους. Επίσης, ο μάρτυρας είπε πως δεν έγινε μεταξύ τους καμία συζήτηση, ούτε υπήρξε ένταση.

Ο κ. Κοντονικόλας κατέθεσε πως μετά το τέλος του αγώνα συνόδευσε έναν φίλο τους να πάρει ταξί και πως επιστρέφοντας στην καφετέρια βρήκε έξω από το μαγαζί τούς υπόλοιπους φίλους του «τρομοκρατημένους, αναστατωμένους, τρομαγμένους», γιατί «έχουν μαζευτεί Χρυσαυγίτες στην Παύλου Μελά».

Στην κατάθεσή του, περιέγραψε λεπτομερώς τα γεγονότα που έγιναν, από τη στιγμή που άρχισαν οι Χρυσαυγίτες να τους κυνηγούν, από το ύψος της καφετέριας έως το σημείο που έφτασε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Όπως είπε, ο ίδιος δέχθηκε πισώπλατη επίθεση από τρία άτομα: «Με χτύπησαν με ένα κράνος στο κεφάλι... Έπεσα κάτω και χτύπησα το κεφάλι μου σε μία τζαμαρία. Ο Δημήτρης (σσ Μελαχροινόπουλος) ήρθε να με βοηθήσει και κάποιος τον χτύπησε με κλωτσιά στην πλάτη. Ήμουν πεσμενος κάτω και είδα τον Παύλο να τον χτυπάνε τρεις-τέσσερις και από απέναντι περίπου 20 άτομα να κραυγάζουν. Είχαν επικεντρώσει στον Παύλο, δεν ασχολιοταν κανένας τους με εμένα και τον Δημήτρη από όταν μας έριξαν κάτω. Τότε ήρθε το αυτοκίνητο...».

Σύμφωνα με την κατάθεση, κατά τη διάρκεια όλης της επίθεσης οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί παρέμειναν άπραγοι, ενώ αμέσως μετά το θανατηφόρο χτύπημα του Ρουπακιά και μόλις «ο Παύλος σήκωσε τη μπλούζα και είπε "με μαχαίρωσε το μου...νο", όλοι οι Χρυσαυγίτες άρχισαν να τρέχουν προς τα πάνω... εξαφανίστηκαν».

Ο κ. Κοντονικόλας ανέφερε πως η αστυνομία ειδοποίησε το ασθενοφόρο και ότι ο ίδιος «με τον Δημήτρη πήγαμε στο νοσοκομείο όταν έβαλαν τον Παύλο στο ασθενοφόρο».

Απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι από όσα είδε κρίνει πως ο Ρουπακιάς ήταν «αποφασισμενος να πάει εκεί και να κάνει την επίθεση. Περπάτησε με μεγάλα βήματα και πήγε πάνω στον Φύσσα. Δεν ακούμπησαν ο ένας τον άλλον».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 14 Ιουλίου.