14 Νοε 2016

Σημαντική ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Σημαντική ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ το γ' τρίμηνοΕτήσια ανάπτυξη 1,5% εμφάνισε στο γ' τρίμηνο του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Θετικοί ρυθμοί καταγράφηκαν και σε τριμηνιαία βάση, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι του β' τριμήνου 2016.


Η επίδοση αυτή του γ΄τριμήνου αποτελεί την καλύτερη που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία από το α' τρίμηνο 2008, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για συγκράτηση της ύφεσης φέτος στο 0,3%.
Στην «εκτίναξη» πάντως του τρίτου τριμήνου συνέβαλαν και τα οριστικά στοιχεία για το 2015, τα οποία έθεσαν σε χαμηλότερο επίπεδο τη βάση σύγκρισης.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015.


* q-o-q: ποσοστιαία μεταβολή ως προς το προηγούμενο τρίμηνο

* y-o-y: ποσοστιαία μεταβολή ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούνου έτους

Σε κάθε περίπτωση για την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων αναφορικά με το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, αρμόδιοι παράγοντες συνιστούν υπομονή έως την ανακοίνωση των νεότερων εκτιμήσεων στα τέλη Νοεμβρίου, όταν θα έχουν ενσωματωθεί στους δείκτες και οι εκτιμήσεις αναφορικά με το ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και την αγορά εργασίας, στοιχεία τα οποία δεν είναι διαθέσιμα ακόμα.

Όπως σημειώνει σχετικά η ΕΛΣΤΑΤ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη «ότι οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 29/11/2016, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών)είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλαδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού)». 

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε ύφεση 0,8%, το δεύτερο 0,6% και το τρίτο επέκταση κατά 1,5%. Το άθροισμα στο εννιάμηνο οδηγεί σε μέση μεταβολή οριακά πάνω από το μηδέν και το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι αυτό το οποίο θα κρίνει αν θα επιτευχθεί ή όχι ο στόχος για συγκράτηση της ύφεσης στο 0,3% το 2016.

Α.Τ