23 Δεκ 2016

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα bail-in στη Monte dei Paschi και μετά κρατική διάσωση

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα bail-in στη Monte dei Paschi και μετά κρατική διάσωσηΠρέπει πρώτα να υπάρξει διάσωση εκ των έσω (bail-in) για την ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi πριν μπορέσει να λάβει κρατική βοήθεια, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.


«Αυτοί είναι οι κανόνες», έσπευσε να προσθέσει ο Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση, που μετά την αποτυχία της τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισε την παροχή κρατικής στήριξης, βρήκε μια φόρμουλα μέσω της οποίας θα προστατεύσει τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Θα εφαρμοστεί δηλαδή το bail in και εν συνεχεία θα «καλύψει» τις απώλειες των μικροομολογιούχων. 

Τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διάσωση της τράπεζας θα προέλθουν από το πακέτο ύψους 20 δισ. για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών που ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα η ιταλική βουλή.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη Monte dei Paschi, αναφέροντας μόνο πως «το ποσό θα είναι αρκετό για να διευθετήσει τις απαιτήσεις που προσδιορίζονται στα stress tests». Πρόσθεσε πάντως πως το ταμείο διάσωσης δημιουργήθηκε για να βοηθήσει και άλλες προβληματικές ιταλικές τράπεζες. 

Σε ανακοίνωσή της η Monte dei Paschi ανέφερε πως θα ζητήσει προληπτική δημόσια ανακεφαλαιοποίηση, η οποία υπό τους κανόνες της ΕΕ στόχο έχει να προστατεύσει τους φορολογούμενους. Περιλαμβάνει αναγκαστική μετατροπή των junior ομολόγων της τράπεζας σε μετοχές.

Ωστόσο, προκειμένου να προστατεύσει τους μικροαποταμιευτές, η τράπεζα δήλωσε πως θα φέρει συγκεκριμένη πρόταση για μεγαλοεπενδυτές που είχαν αγοράσει junior ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε το 2008.

Οι λεπτομέρειες της διάσωσης, όπως αναφέρει το Euro2day, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, όμως γενικά περιλαμβάνουν τα εξής: τα ομόλογα Tier 1, τα οποία έχουν κυρίως επαγγελματίες επενδυτές, θα μετατραπούν σε μετοχές στο 75% της ονομαστικής τους αξίας. Τα ομόλογα Tier 2, που βρίσκονται στα χέρια κυρίως μικροεπενδυτών, θα μετατραπούν στο 100% της ονομαστικής αξίας. Για να προστατευθούν ακόμα περισσότερο οι μικροαποταμιευτές από τις απώλειες, η Monte dei Paschi θα προσφέρει ανταλλαγή των μετοχών με τις οποίες θα καταλήξουν, ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής μετατροπής, με κανονικά ομόλογα και θα πουλήσει τις ίδιες μετοχές στο κράτος. 

Ιταλοί αξιωματούχοι σημείωναν στους Financial Times πως θα προχωρήσουν σε αποζημίωση ορισμένων από τις 40.000 μικροομολογιούχους της Monte dei Paschi που ίσως υποστούν απώλειες, αν και δεν θα "γλιτώσουν" οι θεσμικοί επενδυτές.

«Η διάσωση θα απαιτήσει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα πρέπει να εγκρίνουν οι ευρωπαϊκές αρχές και που θα επιτρέπει στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας να επιστρέψει επιτέλους στην πλήρη λειτουργία της για να στηρίξει την οικονομία, με την απόλυτη εμπιστοσύνη των καταθετών», σχολίασε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν. 

Σημειώνεται πως το Ιταλικό Χρηματιστήριο ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών, παραγώγων και δέκα ομολόγων της Monte dei Paschi di Siena σήμερα, Παρασκευή.

Moody's: Credit positive τα μέτρα

Τα μέτρα που υιοθέτησε η ιταλική κυβέρνηση σήμερα, Παρασκευή, τα ξημερώματα για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, αρχής γενομένης με τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, αναμένεται να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης (των προβλημάτων) σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

«Η πρόταση είναι credit positive (θετική για το αξιόχρεο) για τους κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bondholders) και τους καταθέτες των εμπλεκόμενων τραπεζών καθώς αυξάνει την προστασία τους μέσω πρόσθετων κεφαλαίων» ανέφερε ο οίκος. 

«Αναμένεται επίσης να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης σε ισχυρότερες τράπεζες ύστερα από την πιθανή εκκαθάριση μια αδύναμης τράπεζας» πρόσθεσε ο οίκος Moody’s.