22 Μαρ 2017

Νέοι επιστήμονες



















Η Φανή Χριστίνα Παπαδοπούλου είναι αρχιτέκτων που ζει και εργάζεται στο κέντρο της Νέας Υόρκης. 

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, πέρασε πρώτη στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και μετά την αποφοίτησή της, έγινε...
δεκτή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστόνη.

 Μετά την αποπεράτωση του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου και  εργάζεται ως αρχιτέκτων στο γραφείο 1100 Architect, με γραφεία στη Νέα Υόρκη και την Φρανκφούρτη.




Η Φανή έχει παράξει πλούσιο αρχιτεκτονικό έργο στους 1100 Architect. Ήταν μέλος της ομάδας που

επιμελήθηκε την πλήρη παροχή αρχιτεκτονικών υπηρεσιών για μία πολύ σημαντική και πολυεθνική εταιρία επενδύσεων, η οποία απευθύνθηκε στους 1100 Architect για τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους καινούριου χώρου γραφείων της στο κέντρο του Λονδίνου. 

Ο ρόλος της Φανής επεκτάθηκε από την παραγωγή σχεδίων για τη συνθετική φάση του έργου, σε πλήρη και ολική αρμοδιότητα σχετικά με την παραγωγή όλων των απαραίτητων σετ σχεδίων για την ολοκλήρωση του έργου: συνέταξε το σετ συνθετικών σχεδίων σε αρχική φάση, ανέλαβε τη διεκπεραίωση όλων των κατασκευαστικών σχεδίων και λεπτομερειών για όλο το πρότζεκτ, κατηύθυνε την ομάδα ώστε να ολοκληρωθεί το δέμα σχεδίων που απαιτείται για το πλειστηριασμό ενός αρχιτεκτονικού έργου σε εργολάβους, κατά τα αμερικανικά πρότυπα και επέβλεψε την κατασκευή και διεκπεραίωση όλων
των λεπτομερειών και σχεδίων που κατατέθησαν.

Εκτός από το υψηλό τεχνικό επίπεδο που στοιχειοθετείται από την ολοκλήρωση ενός έργου σε χρόνο ρεκόρ – σχεδόν 6 μήνες από την αρχή έως την παράδοση- η Φανή έχει αποδείξει ένα
εξαιρετικό ταλέντο σε επίπεδο σχεδιασμού και αισθητικής: στους 1100 Architect της ανατέθηκε να τρέξει ένα από τους διαγωνισμούς στους οποίους κατά καιρούς λαμβάνουν πρόσκληση συμμετοχής επιλεγμένα γραφεία.
 Ο διαγωνισμός στον οποίο ανέλαβε τα ηνία ήταν ένας ιδιαίτερα περίπλοκος διαγωνισμός ενός Γερμανού εργολάβου, με αντικείμενο την παροχή ολοκληρωμένων σχεδιαστικών προτάσεων για ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων στο ανατολικό Μόναχο. 
Η Φανή Χριστίνα πρότεινε μία πολύ καλοζυγισμένη αρχιτεκτονική πρόταση, με υλικά και μορφολογική έκφραση επηρεασμένη από το γειτονικό περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής και με φοβερή ευαισθησία στην πολεοδομική τοποθέτηση της πρότασης στο οικόπεδο.

Στα πλαίσια της αρχιτεκτονικής της παραγωγής, έχει συμμετάσχει σε ηγετικό ρόλο σε άλλες δύο
παρόμοιες προσπάθειες, οι οποίες έχουν αποδώσει καρπούς για το γραφείο, απόδειξη της υψηλής
της συνεισφοράς και του ξεχωριστού της ταλέντου. 

Η άνεσή της να χειρίζεται ηλεκτρονικά προγράμματα σχεδιασμού υψηλών προδιαγραφών σε συνδυασμό με ένα πολύ καλό μάτι και ένστικτο, την έχει καταξιώσει στο επάγγελμά της ως αναπόσπαστο μέλος της ομάδας.

Αλλά το ενδιαφέρον με τη Φανή είναι ότι δε περιορίζεται σε μία επιτυχή πορεία μόνο δια της
παραδοσιακής οδού: στο γραφείο όπου εργάζεται. 

Ταυτόχρονα με τη δουλειά, της έχει προταθεί να
συνεισφέρει γραφικά σε μία από τις πιο καταξιωμένες αρχιτεκτονικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως: το Pamphlet Architecture 36, το οποίο είναι προγραμματισμένο για να εκδοθεί από το Princeton Architectural Press, την άνοιξη του 2018. Στο ίδιο ρεύμα, ασχολείται και προσωπικά με την συγγραφή και την αρθρογραφία: το βιβλίο της σε συνεργασία με τον James Barclay μόλις
ολοκληρώθηκε και ονομάζεται “Missed Opportunities: Picturing a Profession”.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, έχει προσκληθεί ως επαγγελματίας να συμμετάσχει ως κριτής στο 
πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και στο πανεπιστήμιο του Μέριγουντ στη Φιλαδέλφεια.

Επίσης, η δουλειά της έχει δημοσιευθεί στο Archisearch.gr, το koozarch.com και στην έντυπη και διαδικτυακή έκδοση του σημαντικού περιοδικού Architect's Newspaper στην Αμερική μεταξύ άλλων. Μάλιστα, το Architect's Newspaper τη βράβευσε με έπαινο στα βραβεία Best of Design για το έτος 2016.

Στα πλαίσια των πολλών δραστηριοτήτων της, είναι επίσης νικήτρια μαζί με μία ομάδα τριών ακόμα σχεδιαστών του διαγωνισμού του MIT Climate CoLab για την αντιμετώπιση της αστικής
θερμονησίδας, με το project το οποίο παρουσίασε στο συνέδριο Crowds&Climate, το Μάρτιο του
2015. Πρόκειται για μία εξαιρετικά καινοτόμα ιδέα που χρησιμοποιεί ένα πολύ φθηνό υλικό, που
είναι ο πηλός και το χρησιμοποιεί με ρηξικέλευθο τρόπο, αξιοποιώντας τις υλικές ιδιότητες  εξάτμισης που παρουσιάζει. Κατασκευάζοντας ένα πολύ ειδικό κούφιο τούβλο και στοιβάζοντάς τα το ένα μέσα στο άλλο, χάρη στο σχήμα τους, μπορεί γρήγορα να χτιστεί ένας τοίχος που γεμίζει με νερό και ψύχει το χώρο με τη διαδικασία της εξάτμισης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Φανή Χριστίνα αναπτύσσει το αρχιτεκτονικό της ταλέντο και πάθος σε όλα τα πιθανά φάσματα:
συγγράφει, αρθρογραφεί, κάνει έρευνα, συμμετέχει σε διαγωνισμούς, σχεδιάζει και κάνει
εικονογραφήσεις για σημαντικές δημοσιεύσεις, συμμετέχει στη διδασκαλία νέων φοιτητών ως
εξωτερικός κριτής και ταυτόχρονα διαπρέπει ως επαγγελματίας στο αρχιτεκτονικό γραφείο 1100
Architect, όπου έχει αναλάβει ιδιαίτερα απαιτητικές αρμοδιότητες, τόσο σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού και αισθητικής αρτιότητας και τα έχει μέχρι στιγμής καταφέρει περίφημα.