7 Ιουλ 2017

Η νύχτα - θρίλερ για το Κυπριακό έβγαλε ναυάγιο

Η νύχτα - θρίλερ για το Κυπριακό έβγαλε ναυάγιοΛίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο δείπνο εργασίας μετά τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, που κράτησε σχεδόν πέντε ώρες, αλλά αποδείχτηκε άκαρπο. 

Πληροφορίες του Φιλελεύθερου αναφέρουν ότι δεν υπήρξε μετακίνηση της τουρκικής πλευράς, καθώς εμμένει σε εγγυήσεις και στρατεύματα. 

Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.

Στο πολύωρο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό. Στόχος πλέον φαινόταν ότι ήταν όχι η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος. 

Υπήρχαν διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, κληθείς να κατονομάσει το κύριο εμπόδιο λόγω του οποίου η Διάσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα» είπε ο κ. Γκουτέρες.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τα ξημερώματα δήλωσε: «Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα σε όλη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμένει ζωντανό».







Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Τόνισε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. «Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση» είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης για αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων. 

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας» τόνισε.

O τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Άγκυρας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπέσκαψαν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

» Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει καλά πού βρίσκονται οι ευθύνες. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να συμβάλει ενεργά ώστε: 

  • Πρώτον: Να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του τερματισμού της σαραντατριάχρονης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.
  • Δεύτερον: Να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
‪» Η υποστήριξή μας στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι στέρεη και διαρκής.»