Από την Κίνα, τη Βρετανία και την οικοδέσποινα Γερμανία μέχρι τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι ηγεσίες της G20 επαναφέρουν την πίεση στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για συμβιβασμό στα μέτρα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη Συμφωνία του Παρισιού, θέλουμε να δούμε τις ΗΠΑ να ξαναμπαίνουν» είπε χαρακτηριστικά η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Ελπίζω ότι θα είναι σε θέση να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στη συμφωνία του Παρισιού… Πιστεύω ότι είναι δυνατόν. Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη συμφωνία του Παρισιού, αυτή παραμένει, αλλά θέλω να δω τις ΗΠΑ να αναζητούν τρόπους για να επανενταχθούν σε αυτήν», δήλωσε η Μέι στην τηλεόραση του BBC.
«Το συλλογικό μήνυμα που θα δοθεί στον πρόεδρο Τραμπ σε αυτό το τραπέζι θα είναι η σημασία του να επιστρέψει η Αμερική σε αυτή τη συμφωνία και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει».
Οι χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) παρότρυναν σήμερα τις άλλες χώρες μέλη της Ομάδας των 20 (G20) να πιέσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα που απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.
Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την πρώτη ημέρα της συνόδου της G20 σήμερα, οι αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRICS κάλεσαν επίσης τις άλλες χώρες να δεσμευθούν στη διατήρηση ενός ανοικτού παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.
Και οι δύο θέσεις τοποθετούν τις χώρες αυτές απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και οι κινήσεις του υπέρ του προστατευτισμού δημιουργούν το κίνδυνο να απομονωθεί κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου στο Αμβούργο.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί από κοινού προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή», αναφέρει το ανακοινωθέν.
«Στηρίζουμε σθεναρά ένα βασισμένο σε κανόνες, διαφανές, χωρίς διακρίσεις, ανοικτό σε όλους και πολυμερές εμπορικό σύστημα, την εφαρμογή και την επιβολή των υφιστάμενων κανόνων και των δεσμεύσεων του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) και είμαστε αντίθετοι στον προστατευτισμό».