Στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» φαίνεται να κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια για το όνομα, αν και τα πάντα θα κριθούν από την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μέχρι την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ.
Στο τραπέζι, ανεπίσημα, παραμένουν και τα «Νέα Μακεδονία» και «Ανω Μακεδονία», αν και σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι δύο πλευρές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνία υπήρξε και ως προς τη γλώσσα, που θα είναι «Μακεδονική», ενώ τα αρχικά της ΠΓΔΜ για τις διεθνείς συναλλαγές θα είναι ΜΚ.
Αν το Republika Severna Makedonija είναι το επικρατέστερο όνομα οι δύο πρωθυπουργοί καλούνται να χαράξουν τα επόμενα βήματα ώστε να συναντηθούν στις Πρέσπες και το Τριεθνές για να επικυρώσουν το κείμενο συμφωνίας που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
Μια συμφωνία που θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τις δύο χώρες. Στην Ελλάδα μέσω μια διευρυμένης ψήφισής της στη Βουλή, στα Σκόπια μέσω ενός δημοψηφίσματος, όπως έχει δεσμευτεί ο Ζάεφ. Οι πιθανές ημερομηνίες για την προσφυγή στον λαό των Σκοπίων είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν άλλα βήματα. Όπως, π.χ. να στείλει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ επιστολή με την οποία θα άρει επί της ουσίας το βέτο για ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία, αλλά υπό την προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου θα κληθεί ο Ζόραν Ζάεφ ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στις 11-12 Ιουλίου θα λάβουν τα Σκόπια επίσημη πρόσκληση για να παρευρεθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση στις Πρέσπες, αν όλα κυλήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί, αναμένεται να γίνει το επόμενο δεκαήμερο, υπό μία και βασική προϋπόθεση: Να αποδεχθεί ο κ. Ζάεφ στις συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα του erga omnes και μάλιστα με αλλαγή του Συντάγματος. Ο,τι δηλαδή δεν δεσμεύτηκε ο Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, αλλά και στις Βρυξέλλες όπου είπε ότι δεν μπορεί αυτός να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε χθες η διαφοροποίηση στα λεγόμενα (και την αισιοδοξία) του Ν. Κοτζιά με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και απομένουν νομικές λεπτομέρειες, το Μαξίμου τόνιζε ότι η συζήτηση συνεχίζεται κι ότι πρέπει να περάσει το χαντάκι η ΠΓΔΜ προτού πούμε ότι υπάρχει συμφωνία. Εννοώντας προφανώς ότι μόνο η αποδοχή του erga omnes και των συνταγματικών αλλαγών θα έφερνε ευνοϊκή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.
Το παρασκήνιο είναι έντονο καθώς η Αθήνα φαίνεται να επέλεγε σαν όνομα το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», δηλαδή το Gorna, ενώ η άλλη πλευρά ήθελε το «Νέα Μακεδονία», δηλαδή το Nova. Είτε θα υπήρχε πλήρες αδιέξοδο είτε θα πήγαιναν στη λύση της Βόρειας Μακεδονίας που εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και κινείται στην προηγούμενη εθνική γραμμή, γεγονός που μπορεί να πιέσει και άλλα κόμματα στην Ελλάδα να το ψηφίσουν.
Κι όλα αυτά υπό το βλέμμα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που πιέζουν ασφυκτικά για επίλυση του ονοματολογικού το ταχύτερο δυνατό. Και που ενδεχομένως, κάποιοι να έχουν δίκιο που συνδέουν την υπόθεση των Σκοπίων με τις εξελίξεις στην οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr