2 Ιουν 2018

Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ για τους δασμούς

Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ για τους δασμούς | in.grΈντονες είναι οι αντιδράσεις αξιωματούχων 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη. Κοινή συνισταμένη είναι η πρόθεση η απόφαση των ΗΠΑ να μην μείνει αναπάντητη.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στην εμπορική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κατ΄αρχάς, γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν. Δεν το θέλουμε… Και τούτου δοθέντος, η ΕΕ υπερασπίζεται σαφώς τα συμφέροντά της» προειδοποίησε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ενιαία θέση θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το Βερολίνο, όπως δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, και παρέπεμψε στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, υπέρ μιας μόνιμης εξαίρεσης της ΕΕ από τους συγκεκριμένους δασμούς.

Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι πρόκειται για μονομερές και «παράνομο» μέτρο εκ μέρους της Ουάσιγκτον και σημείωσε ότι, αν δει κανείς τις τοποθετήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που προέβαλαν οι ΗΠΑ «δεν υφίστανται».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ωστόσο ότι αν και οι δίαυλοι με την αμερικανική πλευρά εξακολουθούν να υπάρχουν – το θέμα άλλωστε θα συζητηθεί κατά την Σύνοδο της G7 την επόμενη εβδομάδα, στον Καναδά -, αλλά ταυτόχρονα η Ε.Ε. έχει ετοιμάσει «λεπτομερή και καλά μελετημένο» κατάλογο με αντίμετρα.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος έκανε λόγο για «λανθασμένο» και «παράνομο» μέτρο, αλλά εξήγησε ότι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από την πλευρά της ΕΕ τον πρώτο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πόρτα για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή κλειστή, δήλωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Δεν ήμασταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η προσφορά μας ήταν «πάρτε αυτό το όπλο μακριά από εμάς και θα καθίσουμε ως φίλοι και ίσοι και θα συζητήσουμε» και αυτό εν τέλει θα οδηγούσε διαπραγματεύσεις» δήλωσε η Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Ποτέ δεν το λάβαμε αυτό. Άρα τώρα, αυτή η πόρτα είναι προς το παρόν κλειστή» πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον, με τους δασμούς που επέβαλε στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο από αποφασιστικότητα.

«Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά είναι μάλλον μια σύνοδος «G6 συν ένας», με τις ΗΠΑ απένατι σε όλους» είπε ο Μπρουνό Λε Μερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Γουίσλερ του Καναδά.

Ο γάλλος υπουργός τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα κερδίσουν τίποτα επιδεικνύοντας αδυναμία, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα σεβαστεί ποτέ την αδυναμία των Ευρωπαίων».

«Το μόνο πράγμα που οι αμερικανικές αρχές μπορούν να καταλάβουν, κατά την άποψή μου, είναι η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα οικονομικά συμφέροντά μας όταν δέχονται επίθεση. Και δέχονται επίθεση, σαφώς και δημοσίως» συνέχισε.

Τον «παραλογισμό» των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο στις εισαγωγές από τον Καναδά στη βάση της εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο Μπιλ Μορνό, καναδός υπουργός Οικονομικών.

«Εξέφρασα με έντονο τρόπο την αντίθεσή μας σε αυτούς τους δασμούς στο χάλυβα και στο αλουμίνιο, την απόλυτη θέση μας ότι αυτό είναι παράλογο ότι ο Καναδάς μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να θέτει ένα κίνδυνο ασφαλείας» δήλωσε ο Μορνό, όταν ρωτήθηκε για μια συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνούτσιν.

Τη βαθιά της θλίψη για την επιβολή δασμών εξέφρασε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. «Είμαι βαθιά απογοητευμένη για αυτή την αδικαιολόγητη απόφαση» τόνισε με ανακοίνωσή της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξαιρούνται μονίμως από δασμούς και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε τους εργαζόμενους μας και τις βιομηχανίες μας» πρόσθεσε.

Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου της Βρετανίας είναι τεράστιας σημασίας για το ΗΒ, τόνισε, σημειώνοντας ότι επίσης συνεισφέρουν στην αμερικανική βιομηχανία, όπως σε σχέδια της αμυντικού τομέα που στηρίζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.


in.gr