Από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Σπίτια, καταστήματα και οικόπεδα φορτώνονται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Οι τράπεζες επιταχύνουν τις πωλήσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και μαζί επιταχύνουν και τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα.
Η οδηγία που έχει φθάσει στις τράπεζες από τη Φρανκφούρτη ενόψει της σύνταξης των νέων πλάνων είναι ότι πρέπει στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια πρέπει να έχουν υποχωρήσει πιο κάτω από το 20%.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στις πλατφόρμες από τις 150.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ.
Είναι ζήτημα χρόνου ο πήχης να υποχωρήσει και κάτω από τις 100.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να δούμε να συμβαίνει σε μεγάλη έκταση το 2019.
Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.
Σύντομα το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα αλλάξει, καθώς εκσυγχρονίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα προσομοιάζει με τις ιστοσελίδες των αγγελιών πώλησης ακινήτων, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν φωτογραφίες και περισσότερα χαρακτηριστικά των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί.
Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.