10 Σεπ 2018

Μέχρι που θα φτάσει η «σχέση στοργής» Αλ. Τσίπρα και Πρ. Παυλόπουλου;

Μέχρι που θα φτάσει η «σχέση στοργής» Αλ. Τσίπρα και Πρ. Παυλόπουλου; | in.grΤα κεντροδεξιά ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά προς την πλευρά του καραμανλικού στρατοπέδου δεν είναι πρωτόγνωρα και σίγουρα δεν μπορούν να ξενίζουν σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά.


Αλλωστε, πολλοί ήταν αυτοί που και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εντός της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για «κρυφή» στήριξη των καραμανλικών στην κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος λέει συχνά ότι αυτός είναι η Νέα Δημοκρατία και αποθεώνει τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Η σχέση αυτή ξεκίνησε έπειτα από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ έγινε ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου και οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν άριστες, ανεξαρτήτως αν ανήκαν σε εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Αλλά το «προξενιό» με τους καραμανλικούς έλαβε χαρακτήρα σχέσης, έστω και ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε επικρότησε ανοικτά αυτή τη σχέση.

Από το βήμα της ΔΕΘ και στη συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός αποθέωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέα στήριξη σε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας:

«Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό με τη στάση του. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ως εκ τούτου Δεν έχει νόημα να μπω σε αυτή τη συζήτηση». Αν και απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για πρόταση το 2020 στον Πρ. Παυλόπουλο οι αναφορές του δείχνουν ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει κατηγορηθεί από τους πρώην «συντρόφους» του στη ΝΔ για την… χαλαρή στάση του στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αντιδράσεις
Αν και ποτέ δεν ήθελαν να έρθουν σε ρήξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολλά στελέχη της ΝΔ τον κατηγορούσαν κατ’ ιδίαν για την στήριξη που παρείχε στον Αλέξη Τσίπρα. Υπήρχε και η άλλη άποψη βεβαίως που έλεγε ότι ο θεσμικός ρόλος του κ. Παυλόπουλου δεν του επιτρέπει να στηρίζει κανέναν κι ότι έτσι κι αλλιώς οι παρεμβάσεις ενός Προέδρου είναι περιορισμένες, επομένως δεν μπορούσε να κάνει πολλά αυτά τα χρόνια όπου ο Τσίπρας έφερε πολλά σκληρά νομοσχέδια προς ψήφιση.

Πάντως, η αποθέωση του κ. Παυλόπουλου από τον πρωθυπουργό αποτελεί νέο άνοιγμα προς την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, μερικοί εκ των οποίων έχουν κάκιστες σχέσεις με την ηγεσία του κόμματος (Αντώναρος, η Παπακώστα που έγινε και υφυπουργός κ.λπ.)

Και σίγουρα στόχευση του κ. Τσίπρα είναι να δημιουργήσει έριδες εντός της ΝΔ όταν θα έρθει η ώρα της προεδρικής εκλογής. Χωρίς να γνωρίζει κανείς ποια θα είναι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων μετά από τις εκλογές, στο Μαξίμου επεξεργάζονται όλα τα σενάρια.

Μια πρόταση για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου θα έφερνε σε δύσκολη θέση πολλούς βουλευτές της ΝΔ για το αν πρέπει να τον στηρίξουν ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε να ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο στην ψηφοφορία του 2015.

Τα πάντα εξαρτώνται από τη δύναμη των κομμάτων εκείνη την εποχή, στις αρχές του 2020 και από το ποια είναι η πρόθεσή τους; Να οδηγήσουν εκ νέου τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου ή όχι;