9 Σεπ 2018

Επικίνδυνα παιχνίδια με την οικονομία – Αδιαφορούν για την «καμένη γη» που θα αφήσουν

Επικίνδυνα παιχνίδια με την οικονομία – Αδιαφορούν για την «καμένη γη» που θα αφήσουν | in.grΝα δείξει στους ψηφοφόρους ότι αυτός βαράει τα νταούλια και οι αγορές χορεύουν (τέσσερα χρόνια από τότε που το έλεγε), επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ.


Σε μια άκρως επικίνδυνη, όπως τονίζουν στο in.gr άνθρωποι της αγοράς, επικοινωνιακή πολιτική αντιμετώπισης της οικονομίας, ο πρωθυπουργός θέλει να αναδείξει την «ανεξαρτησία» της χώρας, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις που του έγιναν για την άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων, για την αντιμετώπιση της χώρας από τις αγορές, για τον δανεισμό που θα χρειαστεί κάποτε η ελληνική οικονομία, έδειξε να αδιαφορεί για όλα αυτά.

«Έχουμε το μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ» τόνισε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «δεν μας πολυαπασχολούν οι αγορές».

«Επομένως, έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί και τόσο πολύ η αναταραχή στις αγορές» είπε για να σημειώσει πως «κάποια στιγμή θα βγούμε και θα δανειστούμε με καλό επιτόκιο».

Ερωτώμενος επίσης για το αν θα ήταν καλύτερα να δεχθούμε την πιστοληπτική γραμμή απάντησε:

«Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας ότι μια πιθανή προσφυγή σε πιστοληπτική γραμμή θα διασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε έναν καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032. Αυτή ήταν η επιτυχία της ρύθμισης του χρέους. Τα δάνεια που έληγαν το 2022 πάνε στο 2032. Για αυτό μπορούμε να πούμε ότι το χρέος καθίσταται βιώσιμο. Το αναγνωρίζουν οι αγορές, οι οίκοι αξιολόγησης. Το βλέπουμε με τους επενδυτές που σπεύδουν στην Ελλάδα.»

» Να σας πω για τον ιδιωτικό τομέα, να σας πω ότι τα ληξιπρόθεσμα έχουν μειωθεί στα 2,7 δισ. ευρώ, με στόχο να πληρωθούν όλα το επόμενο διάστημα. Επίσης, για πρώτη φορά μετά το 2013, για τρεις μήνες έχουμε μειώσεις ληξιπροθέσμων των ιδιωτών προς το δημόσιο και μείωση των κόκκινων δανείων. Αυτή είναι η εικόνα. Στα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να δούμε πώς θα προστατεύουμε τους ευάλωτους και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η πιστοληπτική γραμμή θα ήταν ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο.»

» Ένα άλλο επιχείρημα που άκουσα από ορισμένους στο προηγούμενο διάστημα ότι θα ήταν τόσο σημαντικό το waiver στις τράπεζες και άρα για αυτό το λόγο θα έπρεπε να πάμε στην πιστοληπτική γραμμή, νομίζω ότι και αυτό είναι ένα επιχείρημα που στερείται σοβαρότητας. Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία ταstress test του προηγούμενου διαστήματος και όπως σας είπα μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια. Πρέπει όμως να δούμε το επόμενο διάστημα όχι το πώς τεχνητά θα διευκολύνουμε τις τράπεζες, αλλά πώς οι τράπεζες θα διευκολύνουν της ελληνική οικονομία. Και το πώς οι τράπεζες με τον ρόλο τους, που θα γίνει πραγματικός ρόλος, θα μπορέσουν να στηρίξουν την ιδιωτική οικονομία. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου. Συνεπώς δεν θα συμφωνήσω με την εκτίμησή σας ότι η πιστοληπτική γραμμή θα ήταν κάτι που θα έδινε κάποια ωφέλεια στην ιδιωτική οικονομία. Αντιθέτως, θα συνέχιζε κατά τη γνώμη μου αυτόν τον φαύλο κύκλο τον οποίο ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Από τις απαντήσεις του ο πρωθυπουργός δείχνει ότι θέλει να πάει χωρίς δανεισμό, εξαντλώντας το «μαξιλάρι» των 30 δις ευρώ προκειμένου να μοιράσει παροχές ή να ακυρώσει μνημονιακές υποχρεώσεις. Ακόμη κι αν αυτές αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις οι οποίες υπολογίζονται σε 2,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα πάρει δηλαδή από το «μαξιλάρι» ασφαλείας τα χρήματα που έχει δεσμευτεί να περικόψει και θα πάρει για να δώσει και τις παροχές που εξήγγειλε.

Καμένη γη
Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού, παρά το δίκαιο αίτημα να μην υπάρξουν μειώσεις στα εισοδήματα συνταξιούχων ή άλλων, δείχνουν δύο πράγματα: Είτε ότι αδιαφορεί για την «καμένη γη» που θα αφήσει πίσω του αν δεν κερδίσει στις εκλογές, είτε ότι δεν έχει επίγνωση της λειτουργίας των αγορών και κάνει ένα νέο «αντάρτικο» αντίστοιχο με του 2015 που κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ.

Κανείς πρωθυπουργός, αν γνώριζε πώς λειτουργούν οι αγορές, δεν θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι θα σπάσει τον «κουμπαρά» και θα τρώει από τα έτοιμα. Και κανείς σοβαρός πρωθυπουργός δεν θα είχε αυτή την εικόνα όταν ξέρει ότι τα επόμενα χρόνια δύσκολα θα γίνει το επενδυτικό «μπουμ» που όλοι περιμένουν ώστε η ανάπτυξη της οικονομίας να βασίζεται σε στέρεες βάσεις κι όχι στα πλεονάσματα αίματος που μετατρέπονται σε επιδόματα πείνας.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός κλείνει για πολύ καιρό την πόρτα στις αγορές ή το αντίθετο: Δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας, ακύρωσης των μεταρρυθμίσεων οι αγορές θα μας δώσουν κόκκινη κάρτα, κάτι που θα αποδειχθεί το επόμενο διάστημα με την πορεία των spreads και φυσικά της αντιμετώπισης των ελληνικών μετοχών από τους επενδυτές.

Οι αγορές μας παρακολουθούν στενά και το μήνυμα του Τσίπρα ελήφθη.

Όπως τον συμφέρει
Όπως αντιλήφθηκε ο καθένας ο πρωθυπουργός μεταφράζει με τον δικό του τρόπο τα γεγονότα. Για παράδειγμα η άνοδος του επιτοκίου του 10ετούς αποδόθηκε στις διεθνείς αναταράξεις κι όχι στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί ο ίδιος με το προεκλογικό κλίμα και την παροχολογία που δημιουργεί και που συνδυάζεται με τις προβληματικές καταστάσεις σε Ιταλία, Τουρκία και γενικά στις αναδυόμενες αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου άγγιξε τα υψηλά τριμήνου, ξεπερνώντας το 4,6%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 3,6%. Την τελευταία εβδομάδα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έχουν υποχωρήσει, πλην της χώρας μας.

Η πρόσκαιρη αποκλιμάκωση κατά 50 μονάδες βάσης δεν αποκλείεται να μην συνεχιστεί και να έχουμε νέα άνοδο, όμως, σε κάθε περίπτωση επιτόκιο πάνω από 4% καθιστά προβληματική την εικόνα μιας οικονομίας.

Και τι να πει κανείς βεβαίως για το Χρηματιστήριο που έχει καταρρεύσει, σπάζοντας καθοδικά και τις 700 μονάδες.

Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να δει την έκθεση των γερμανών οικονομολόγων του IfW το οποίο επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σπαταλήσει τα κέρδη της οικονομικής ανάκαμψης σε προεκλογικά δώρα.

Το IfW αναφέρει επίσης πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα πρέπει να διασώσουν ξανά την Ελλάδα σε περίπτωση που χάσει και πάλι τον έλεγχο των μεταρρυθμίσεων και, κατά συνέπεια, αυξηθεί η αμφισβήτηση των αγορών για το μέλλον της χώρας.

Υπό το ίδιο πρίσμα, σύμφωνα με τους Γερμανούς οικονομολόγους, η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί περισσότερο από όσο έχει προβλεφθεί.

Θέτουν θέμα εφαρμογής των ρυθμίσεων για το χρέος με απλά λόγια.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ορκίζεται ότι η οικονομία πάει καλά, επικαλούμενος μόνο τα στοιχεία που τον βολεύουν, υπάρχουν όμως και οι αριθμοί που τον διαψεύδουν. Όπως η χαμηλή ανάπτυξη (1,8%) για μια χώρα που υποτίθεται ότι βγήκε από τα μνημόνια κι ότι οι επενδυτές κάνουν… ουρά για να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

in.gr