9 Σεπ 2018

Πισωγύρισμα της Αθήνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει συνέπειες

Πισωγύρισμα της Αθήνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει συνέπειες | in.grΟι διεθνείς πιέσεις για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν περιορίζονται μόνο προς την ΠΓΔΜ, αλλά επεκτείνονται και στην Ελλάδα.


Τη συγκεκαλυμμένη σύσταση προς την Αθήνα των Ευρωπαίων ηγετών ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών η συμφωνία να επικυρωθεί και να τηρηθεί, ήρθε να κάνει πολύ πιο συγκεκριμένη ο γγ του ΝΑΤΟ. Πισωγύρισμα από την πλευρά της Ελλάδας θα πλήξει τη διεθνή αξιοπιστία της, ξεκαθαρίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Η προειδοποίηση αυτή του γγ του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει όσους υποστήριξαν από την αρχή ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί εγκλώβισαν και δέσμευσαν την Ελλάδα, χωρίς να αφήνουν περιθώρια επιλογής στους Έλληνες και ότι οι ισχυρισμοί των κυβερνώντων πως σε αυτήν την υπόθεση η Ελλάδα έχει το «πάνω χέρι» ήταν ανυπόστατοι.

Κοινώς ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών ξεκαθαρίζουν ότι αν οι πολίτες της ΠΓΔΜ ψηφίσουν «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, περάσει από τη βουλή της χώρας και ολοκληρωθεί και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, τότε η επικύρωσή της Συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας και κατ’ επέκταση η αποδοχή της από τους έλληνες πολίτες, είναι μονόδρομος.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός επιμένει να υποβαθμίζει την οργή των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να υποστηρίζει ότι πρόκειται για εθνικά ωφέλιμη συμφωνία.

Φαίνεται δε να πιστεύει ότι πέρα από τους ακραίους, εθνικιστές, πατριδοκάπηλους, οι άλλοι πολίτες που αντιδρούν είναι γιατί δεν έχουν μελετήσει επαρκώς τη συμφωνία ώστε να αντιληφθούν τα οφέλη της.

Τώρα αν όλα αυτά τα πιστεύει ή ο λεγόμενος «ξένος παράγοντας» τού επέβαλε να τα πιστεύει, είναι ένα ερώτημα που ευλόγως δημιουργείται, ακόμη και στους μη καχύποπτους, βλέποντας τη στάση που κρατούν τελευταία ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ξένοι ηγέτες.

Ο ίδιος πάντως όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε αυστηρά ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό».

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία είναι γνωστές διαχρονικά επισήμανε.

«Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.

Στόλτενμπεργκ: Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για την Αθήνα
Σαφές μήνυμα προς Αθήνα και Σκόπια για την ανάγκη τήρησης όλων όσων προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή.

Αν και επισημαίνει ότι δίχως έγκριση στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ και κατόπιν υλοποίηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, ο κ. Στόλτενμπεργκ τονίζει παράλληλα ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για την Αθήνα.

Όπως υπογραμμίζει θα έχει επιπτώσεις στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας αν η ΠΓΔΜ εγκρίνει τη συμφωνία και αυτή δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμφωνία. Διότι η αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται, φυσικά, από το ότι παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει.»

» Οπότε η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας.

» Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα. Και το 2008 ακόμα η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό» αναφέρει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ακόμη και όταν του τίθενται τα δεδομένα ότι η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές, με τον κυβερνητικό εταίρο Π.Καμμένο να τάσσεται κατά της Συμφωνίας, αλλά και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δεσμευτεί ότι θα την κυρώσει, ο γγ του ΝΑΤΟ φαίνεται να μην ανησυχεί απαντώντας με τον ίδιο περίπου τρόπο.

«[…] Φυσικά πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία σε δύο χώρες, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναγκάσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει. Αλλά είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δύο χώρες, διότι είναι ουσιώδες για την εθνική αξιοπιστία. Όταν μια χώρα ψηφίζει μια συμφωνία και η άλλη πλευρά εφαρμόζει και τα δύο μέρη των δικών της υποχρεώσεων, τότε η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί. Οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας».

Τσίπρας: Ουδείς μιας πίεσε για το Μακεδονικό
Την διεθνή πίεση για την επικύρωση της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας απέδωσε, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, στο ότι «είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία και σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Σε άλλη ερώτηση σχετική και πάλι με τον «διπλωματικό παράγοντα» και την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα, όπως είπε ο κ. Μίτσελ, μπορεί να παίζει ρόλο. Αλλά η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και δεν δέχεται υποδείξεις. Εμείς πήραμε πρωτοβουλία για το θέμα της ονομασίας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες θέσεις. Δεν είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε ψήφους της αντιπολίτευσης για να γίνει η αλλαγή Συντάγματος. Οι δύο χώρες δεν είναι ισότιμες, αλλά δεν θέλαμε Συμφωνία τύπου Βερσαλιών. Θέλαμε ειρήνη και φιλία με τους γείτονές μας».

Δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος
Αν η κυβέρνηση είναι τόσο σίγουρη για την ποιότητα της συμφωνίας και για την αποδοχή της από τον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει δημοψήφισμα, ανάλογο με αυτό που θα γίνει στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου, λένε όσοι τίθενται κατά της συμφωνίας, μιλώντας για περιφρόνηση της βούλησης του λαού.

«Θα ήταν πρωτοφανές μια χώρα να ψηφίσει για το πώς θα λένε μια γειτονική χώρα» απαντά ο πρωθυπουργός, υπονοώντας ότι αυτό είναι το μόνο που διακυβεύεται.

«Οι γείτονές μας καλώς το κάνουν γιατί πρέπει να κάνουν αλλαγές που χρειάζονται την έγκριση του λαού. Εμείς δεν κάνουμε τέτοιες αλλαγές. Δεν έχουμε κανένα λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Θα κυρωθεί από τη Βουλή όπως κυρώνει όλες τις διεθνείς Συμβάσεις. Όποιος θεωρεί εθνικά επιζήμια την Συμφωνία, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, ας πουν ότι θα την ακυρώσουν» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ρίχνοντας το μπαλάκι στην αντιπολίτευση και κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά» επισήμανε «με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που πηγάζουν από την ίδια τη συμφωνία και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών» συμπλήρωσε.