28 Οκτ 2018

Έρχονται σαρωτικές ανατροπές στο νόμο Κατσέλη – Ποιους αφορά

Έρχονται σαρωτικές ανατροπές στο νόμο Κατσέλη – Ποιους αφορά | in.grΜείωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη θέλουν οι τράπεζες.



Ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του 2018.

Από τον Ιανουάριο του 2019 οι τράπεζες θέλουν να μειωθεί το πλαφόν στην αντικειμενική αξία των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, εφόσον υπάρχει παράταση στην ισχύ του. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, έχουν υποβάλει πρόταση για μείωση του ανώτατου ορίου από τις 280.000 σήμερα, στις 100.000 ευρώ.

Μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ξεκινάει το σκανάρισμα 200.000 δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτημα για ένταξη στον νόμο Κατσέλη και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο. Τα χρέη τους στις τράπεζες διαμορφώνονται στα επίπεδα των 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές από την κατηγορία της στεγαστικής πίστης.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι περίπου το 20% – 25% των συγκεκριμένων οφειλετών ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δηλαδή πρόκειται για δανειολήπτες που δεν πληρούν τα κριτήρια του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου για την κύρια κατοικία.

Ο εντοπισμός τους αποτελεί προτεραιότητα και θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε από την ελεγκτική εταιρεία PWC και τον Τειρεσία και έχει τεθεί εδώ και μερικούς μήνες σε λειτουργία.

Σε καθημερινή βάση όλες οι τράπεζες εισάγουν στη βάση δεδομένων ηλεκτρονικά αρχεία με πληροφορίες σχετικές με την περιουσιακή και χρηματοοικονομική κατάσταση των δανειοληπτών που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες αποκτούν πλήρη και ακριβή στοιχεία για τις οικονομικές δυνατότητες όσων διεκδικούν κούρεμα με τη βούλα του δικαστηρίου, γεγονός που διευκολύνει τον εντοπισμό των περιπτώσεων που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον νόμο.

Εφόσον βρεθούν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν μια ευνοϊκή ρύθμιση, με βάση τα χαρακτηριστικά του πελάτη τους, προειδοποιώντας τον ωστόσο ότι αν δεν τη δεχθεί, το μόνο που καταφέρνει είναι να καθυστερήσει την εφαρμογή μιας πολύ χειρότερης για αυτόν λύσης, που μπορεί να περιλαμβάνει και ρευστοποίηση της περιουσίας του.