Σανίδα σωτηρίας στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου, αναζητά η κυβέρνηση πνιγμένη στη λίμνη των Πρεσπών αλλά και στις παρενέργειες από την απώλεια της δεδηλωμένης.Η αδυναμία της να περάσει νομοσχέδια και εισηγήσεις στη Βουλή επιχειρείται να σκεπαστεί από μια δήθεν επιτυχία. Με δηλώσεις και απανωτά δημοσιεύματα στον ελληνικό και ξένο τύπο, η έξοδος στις αγορές πλασάρεται ως τεράστια κυβερνητική επιτυχία, και συγκεκριμένα επιτυχία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ως ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων στην Ελλάδα και ως επιστροφή στην κανονικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το γεγονός ότι το επιτόκιο ήταν τσουχτερό, εμφανίζεται ως επιτυχία.
Αυτό που ωστόσο αναδεικνύεται είναι ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δανείζεται τόσο ακριβά και ότι κάθε έξοδός της κοστίζει πολύ ακριβά εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην ευρωζώνη η οποία να δανείζεται σήμερα με τέτοιους όρους.
Από τις 17 χώρες της ευρωζώνης οι οποίες έχουν υπό διαπραγμάτευση πενταετείς τίτλους, στις έξι οι αποδόσεις είναι αρνητικές, κάτω του μηδενός, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Γερμανίας όπου η απόδοση του πενταετούς ομολόγου χθες το απόγευμα ήταν στο -0,327%. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας με τη γερμανική.
Μια σύγκριση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες πρόσφατα πέρασαν τη δοκιμασία των μνημονίων, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όμως δείχνει τον δρόμο που έχει ακόμα να διανύσει η Ελλάδα μέχρι να τις προσεγγίσει σε όρους κόστους κάλυψης των δανειακών της αναγκών. Απέναντι από το 3,6% της Ελλάδας, το πορτογαλικό πενταετές ομόλογο είχε χθες απόδοση 0,340% και το ισπανικό 0,212%.
Στην Ιταλία, η οποία δοκίμασε τα όρια ανοχής των Βρυξελλών και τις αντοχές της έναντι των αγορών προτού η πολιτική της ηγεσία κάνει τη δική της «κωλοτούμπα», τα πενταετή ομόλογα χθες είχαν απόδοση 1,574%, κάτι λιγότερο από το μισό σε σχέση με την Ελλάδα. Η απόδοση των ιταλικών πενταετών είναι η δεύτερη χειρότερη, μετά την Ελλάδα, στην ευρωζώνη.
Αρνητική πρωτιά
Εκτός από το ακριβότερο κόστος των δανεικών από τις αγορές, η Ελλάδα έχει μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μία ακόμη αρνητική πρωτιά. Δεν υπάρχει άλλη χώρα με πιστοληπτική αξιολόγηση από τέσσερα έως έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας και το ρίσκο το οποίο ενέχει αξιολόγηση οριακά πάνω από τα «σκουπίδια» πληρώνεται στις αγορές.
Η συμπεριφορά των κατόχων των ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες συνιστά μεγάλο στοίχημα. Κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, το γεγονός της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής των hedge funds περιορίζει την ανησυχία για τη συμπεριφορά του τίτλου στη δευτερογενή αγορά. Οι μνήμες της περυσινής έκδοσης επταετών ομολόγων με την κατακόρυφη αύξηση των αποδόσεων από την επομένη της διαπραγμάτευσης είναι νωπές και ο ΟΔΔΗΧ, αφού κάηκε πέρυσι στον χυλό των αγορών, φέτος φαίνεται να έλαβε τα μέτρα του.
Πηγές κοντά στην έκδοση εκτιμούν ότι το νέο ομόλογο θα έχει καλή συμπεριφορά, ποντάροντας μάλιστα και σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Οσον αφορά τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στις αγορές συνιστούν προσεκτικές και όχι βιαστικές κινήσεις, στον κατάλληλο (όχι με όρους πολιτικούς) χρόνο.
«Μετά από την επιτυχία της έκδοσης, συμβούλεψα την αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει τη χαιρεκακία ως βάση της αντιπολιτευτικής της στρατηγικής», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε αποκλειστική του δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί το επιτόκιο υψηλό σε σχέση με αυτό της Πορτογαλίας. Δυστυχώς, όμως, πριν από την κρίση, η Πορτογαλία είχε μεν προβληματικές κυβερνήσεις αλλά όχι τόσο προβληματικές ώστε να δημιουργήσουν ένα τόσο δυσθεώρητο χρέος, ούτε είχε κυβερνήσεις όπως αυτές της περιόδου 2010-2014 που δεν ολοκληρώσανε προγράμματα, που δεν πέτυχαν καμία ουσιαστική ρύθμιση, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, και που βγήκανε στις αγορές μία φορά για τα μάτια του κόσμου. Εμείς, έχοντας πλέον βγει από τα μνημόνια, έχοντας διευθετήσει το χρέος και έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, συνεχίζουμε τη δική μας στρατηγική, η οποία έχει ως βάση την υλοποίηση ενός βιώσιμου σχεδίου για την οικονομία και την κοινωνία».
Bloomberg
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 7 μονάδες βάσης στο 3,91%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, μία ημέρα μετά την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου από τη χώρα, μεταδίδει το Bloomberg.
Η απόδοση ομολόγων που λήγουν το 2023 μειώθηκε στο 2,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Η μεταβολή στις ελληνικές μετοχές ήταν μικρή, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,9%.
Guardian : «H Ελλάδα εκδίδει ομόλογο»
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέστρεψε στις χρηματοπιστωτικές αγορές με έκδοση ενός νέου πενταετούς ομολόγου, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.
Η έξοδος, η πρώτη από τότε που η Αθήνα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο, έχει κρίσιμη σημασία για τη δοκιμή της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια εποχή που οι αγορές έχουν αποδειχθεί πιο δύσκολες από το αναμενόμενο -εν μέρει λόγω της αναταραχής της αγοράς από την Ιταλία αλλά κυρίως λόγω του χρέους της χώρας, στο 185% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Η συμφωνία -ορόσημο της Παρασκευής για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη πΓΔΜ άνοιξε μία δίοδο σε αυτή την αβεβαιότητα, αναφέρουν οι αναλυτές, ωθώντας προς τα πάνω τις αποδόσεις των ομολόγων. Και η πώληση φαίνεται να πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο -η Αθήνα άντλησε € 2,5 δισ., με επιτόκιο μόλις 3,6%. Αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της, αντί να χρειάζεται νέα οικονομική βοήθεια.
DW: Μεγάλη επιτυχία για το νέο ελληνικό ομόλογο
Η έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου και η θετική απήχηση που είχε στις αγορές καθώς και η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπηση Τύπου.
Για συναγωνισμό μεταξύ των επενδυτών για το νέο ελληνικό πενταετές ομόλογο κάνει λόγο σε άρθρο της η Handelsblatt και σημειώνει πως η ζήτηση ήταν «απρόσμενα μεγάλη» και πως «αυτό που πριν μερικές ημέρες έμοιαζε σαν μια απρόβλεπτη παρτίδα σκάκι σήμερα είναι απόλυτη επιτυχία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Η έκδοση ήταν μια σημαντική δοκιμασία για την Ελλάδα. Η Αθήνα μετά από οκτώμισι χρόνια που εξαρτιόταν με το σταγονόμετρο από τις πιστώσεις βοήθειας, εγκατέλειψε τον περασμένο Αύγουστο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Χάρη σε ένα δίχτυ ασφαλείας από το πακέτο βοήθειας αλλά και από ίδιους πόρους, συνολικού ύψους πάνω από 26 δισεκατομμύρια ευρώ, η χώρα χρηματοδοτήθηκε για πάνω από δυο χρόνια και δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Η καλή απόδοση του ομολόγου την Τρίτη (29.01) είναι επίσης μια καλή είδηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη προοπτική και να εξασφαλίσουν φρέσκο χρήμα από την αγορά».
H Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το δημοσίευμά της με τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές». Η εφημερίδα σημειώνει: «Προσφορές πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν την Τρίτη για την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου από το 2014. Πρόκειται για ένα 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%. Η έκδοση του ομολόγου δεν είναι αποτέλεσμα οικονομικών δυσχερειών της Αθήνας. Η κυβέρνηση χάρη στα αποθέματα ρευστότητας ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξαρτάται από τη ρευστοποίηση του ομολόγου, αναφέρει η εταιρεία επενδύσεων Union Investment της Φρανκφούρτης. Με την έκδοση του ομολόγου το κράτος θέλει να αποδείξει τις δυνατότητές του στην αγορά από την οποία επωφελείται και η ελληνική ιδιωτική οικονομία’. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε το αποτέλεσμα λέγοντας πως ‘ξεπέρασε κάθε προσδοκία’».