20 Αυγ 2019

Σολτς: Το Βερολίνο θα μπορούσε να απελευθερώσει 50 δισ. ευρώ σε περίπτωση κρίσης

Σολτς: Το Βερολίνο θα μπορούσε να απελευθερώσει 50 δισ. ευρώ σε περίπτωση κρίσης | in.grΗ Γερμανία έχει τη δημοσιονομική δύναμη να αμβλύνει την όποια μελλοντική οικονομική κρίση με «πλήρη ισχύ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας την Κυριακή, υποδηλώνοντας ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να απελευθερώσει περίπου 50 δισ. ευρώ σε πρόσθετες δαπάνες.


Όπως μεταδίδει το MarketWatch και το Bloomberg, τα σχόλια του Ολαφ Σολτς έρχονται μετά από τις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανέφερε επανειλημμένως ότι δεν βλέπει να χρειάζεται δράση αμέσως, αλλά η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί, εάν χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή πάντως δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν από το Βερολίνο να προωθήσει σχέδιο τόνωσης της οικονομίας.

Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και δεχόμενος ερωτήσεις από απλούς πολίτες, ο Σολτς υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν έχει άμεση ανάγκη τονωτικών ενέσεων, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο κ. Σολτς απέδωσε τη συρρίκνωση αυτή στη μείωση της διεθνούς ζήτησης και στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις.

Ωστόσο αναγνώρισε ότι οι πιέσεις από τις εμπορικές εντάσεις και άλλους παράγοντες αβεβαιότητας ενισχύονται και διαβεβαίωσε πως εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα στηρίξει την ανάπτυξη.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, περιλαμβανομένης εκείνης που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας» σχολίασε.

Απέφυγε να πει ποια μέτρα, θα ελάμβανε σε μία τέτοια περίπτωση, αλλά αναφερόμενος στην προοπτική αύξησης του δανεισμού, θύμισε ότι «η τελευταία κρίση μας είχε στοιχίσει κάπου 50 δισ. ευρώ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι και αυτή τη φορά ο λογαριασμός θα ήταν ανάλογος.

Bundesbank: Η γερμανική οικονομία μπορεί να μπαίνει σε ύφεση
Την ίδια ώρα καμπανάκι κινδύνου χτυπά η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank.

Η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να συνεχίσει να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί, σημειώνει η Bundesbank, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση.

«Η συνολική οικονομική επίδοση θα μπορούσε ξανά να υποχωρήσει ελαφρώς», τονίζει σε μηνιαία έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία της βιομηχανίας» προσθέτει.