29 Ιουν 2012

Μέρκελ: Υπό προϋποθέσεις η στήριξη των τραπεζών


«Θα υπάρξουν προϋποθέσεις για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των μηχανισμών στήριξης» διευκρινίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στην ευρωζώνη.

«Οι χώρες θα πρέπει να πληρούν πρώτα προϋποθέσεις και για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τις οποίες θα ελέγχει η τρόικα» προσθέτει η κ. Μέρκελ, ενώ και ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, υπογραμμίζει ότι...
«οι χώρες που θα ζητούν βοήθεια θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Βρυξελλών».

Σήμερα μάλιστα διεξάγεται η κρίσιμη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την επικύρωση του ESM και του δημοσιονομικού συμφώνου, η οποία γίνεται στο «παραπέντε», αφού λήγουν οι προθεσμίες σχετικά αναφορικά με τον ESM, ενώ οι ισορροπίες στο γερμανικό κοινοβούλιο είναι εύθραυστες.

Η κ. Μέρκελ θα γυρίσει εσπευσμένα στο Βερολίνο από τις Βρυξέλλες, για την ψηφορία στην Κάτω και την Ανω Βουλή που ξεκινά στις 18:00 (ώρα Ελλάδος). Για να επικυρωθεί ο ESM και το δημοσιονομικό σύμφωνο απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να έχει πετύχει εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Το πρόβλημα όμως, έγκειται στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας που επίσης θα πρέπει να επικυρώσει τον ESM. Ήδη το Δικαστήριο έχει κρίνει ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε επαρκώς το κοινοβούλιο και τόνισε ότι η τελική απόφαση θα πάρει «εβδομάδες και όχι ημέρες».

Η εξέλιξη αυτή όμως, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά εμπόδια στον ΕSM. Για να τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός στήριξης πρέπει να έχει επικυρωθεί από χώρες που να εξασφαλίζουν το 90% της κεφαλαιακής του βάσης. Χωρίς το πράσινο φως από τη Γερμανία, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Ήδη έχει γίνει μία αναβολή στην ενεργοποίηση του ESM για τις 9 Ιουλίου και όλα δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί και νέα.

(ethnos.gr)