28 Ιουν 2012

«Άνοιξε» η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σε κλίμα διχόνοιας


Η αυλαία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ άνοιξε, αλλά τα προγνωστικά δεν είναι πολύ καλά. Από τους αναλυτές προεξοφλείται σύγκρουση των Ευρωπαίων ηγετών και ελάχιστα σε επίπεδο αποτελέσματος...


Όπως όλα δείχνουν, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σημαντικό βήμα πίσω από τις γνωστές θέσεις της, την ώρα που οι χώρες του νότου εκφράζουν αγωνία για το μέλλον τους. Περισσότερο από όλους ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, που βλέπει να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα τα μέτρα που λαμβάνει. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να βρει κοινή γραμμή πλεύσης με τη Ανγκελα Μέρκελ και μέχρι στιγμής έχει πετύχει να βάλει στο στόμα της τη λέξη «ανάπτυξη».

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής άρχισαν στις 16:25 (ώρα Ελλάδος) προς αναζήτηση λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι να στέλνει το μήνυμα ότι η αναβίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, απαιτεί άμεση δράση.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα απαιτεί σταθερότητα για σήμερα και αξιόπιστη προοπτική για το μέλλον, επισήμανε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΕΕ, ενόσω οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» άρχιζαν την κρίσιμη διαβούλευση στη βελγική πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση της Τετάρτης, στο Παρίσι, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν στην ανάγκη αποφάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή η συμφωνία των «4» (Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι, Ραχόι) για πακέτο 130 δισ. ευρώ υπέρ της ανάπτυξης.

Μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα. Η επικοινωνία των δύο ηγετών επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ανάπτυξης και διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων.

Τις θέσεις του Ολάντ υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη, ωστόσο απομένει να αποδειχθεί εάν η Μέρκελ είναι όντως απομονωμένη, όπως γράφουν οι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Γάλλο πρόεδρο, όχι όμως και στην Γερμανίδα καγκελάριο, εν όψει της Συνόδου.

Η Ανγκελα Μέρκελ, πάντως, δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού. Με δηλώσεις όπως «τα ευρωομόλογα θα είναι μεγάλο οικονομικό λάθος» και «αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη Ευρώπη», δεν πρόκειται να ικανοποιήσει εκείνους που νοιώθουν καυτή την ανάσα των αγορών, δηλαδή την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι ηγέτες του νότου δείχνουν πάντως ετοιμοπόλεμοι και σίγουρα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, καθώς η πικρή τους εμπειρία δείχνει πως η πολιτική τους απέναντι στη Μέρκελ δεν έχει αποδώσει πολλά μέχρι σήμερα στην μάχη κατά της κρίσης.

Ο Μάριο Μόντι είναι πιθανότατα εκείνος που θα ηγηθεί της αντιπαράθεσης, καθώς έχει στις βαλίτσες του σειρά μέτρων που δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας ή να καθησυχάσουν τις αγορές, βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση στο εσωτερικό της χώρας και βλέπει να αυξάνονται οι πιθανότητες να πλησιάζει η ώρα του μηχανισμού στήριξης και για την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, ο Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς η Ισπανία εξακολουθεί να δανείζεται με όλο και υψηλότερα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι έχει υποβάλει το επίσημο αίτημα για διάσωση των τραπεζών της. «Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες θα προσπαθήσουν να ληφθούν αποφάσεις στη διάρκεια της Συνόδου» προειδοποιεί ο Ραχόι.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξακολουθεί τις τελευταίες ημέρες να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Έχει συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ήδη δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα και συνολικά πέντε φορές από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στις 16 Μαΐου, προσπαθώντας να την πείσει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη για να βγει από την κρίση δεν είναι αυτός της αυστηρής λιτότητας, μια λέξη που εκείνος ούτε καν προφέρει.

Τα χαμόγελα έξω από το Ελιζέ κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στο Παρίσι ήταν παγωμένα και όπως φαίνεται θα πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου ο Γαλλογερμανικός άξονας δεν θα θυμίζει σε τίποτα εκείνον των Μερκοζί.

(in.gr)