29 Ιουν 2012

Προσφυγή Eurobank κατά Alpha Bank


Στα διεθνή διοικητικά δικαστήρια έχει προσφύγει ο όμιλος της Eurobank εναντίον της Alpha Bank ζητώντας αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά την αποτυχημένη συγχώνευση των δυο τραπεζών.

Αυτό ανακοίνωσε στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νανόπουλος...

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σημείωσε ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία είναι ξεκάθαρες.

Είναι απολύτως αναγκαίο να ανακόψουμε και να αντιστρέψουμε δύο αλληλοτροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους, που απειλούν τη σταθερότητα της χώρας και την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε:

Πρώτον, τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, που βαθαίνει, όσο υπό την πίεση της δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης θα πρέπει να λαμβάνονται όλο και πιο επίπονα δημοσιονομικά μέτρα, που θα λειτουργούν όλο και πιο υφεσιακά, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανεργία.

Δεύτερον, τον φαύλο κύκλο που συνδέεται με την απώλεια της εμπιστοσύνης λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της κινδυνολογίας περί δραχμής, που οδηγούν σε κατάρρευση την οικονομική δραστηριότητα, με παράλληλη φυγή των καταθέσεων, αποθαρρύνοντας την επενδυτική και την επιχειρηματική δράση και επιτείνοντας την απώλεια προσδοκίας και προοπτικής, τόνισε ο κ. Νανόπουλος

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών βέβαια βρίσκεται και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ραγδαία επιδείνωση της δημοσιονομικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας την τελευταία πενταετία περίπου ενέπλεξε και τις ελληνικές τράπεζες σε μια πρωτοφανή κρίση, της οποίας είναι και εκείνες θύματα και επωμίζονται το δυσβάσταχτο κόστος.

Σε άλλες χώρες, όπως στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, η κρίση ήταν κυρίως αποτέλεσμα υπερβολικής έκθεσης του τραπεζικού τους συστήματος σε χορηγήσεις ή επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Το γεγονός αυτό τις οδήγησε σε στήριξη και διάσωση των τραπεζών τους, αναλαμβάνοντας το αντίστοιχο κόστος.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, η κρίση είναι αποτέλεσμα των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια και έγιναν μη βιώσιμα, διογκώνοντας σημαντικά το συνολικό δημόσιο χρέος, σημείωσε ο CEO.

Δυστυχώς για τη χώρα μας, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός συνοδεύτηκε από κρίση εμπιστοσύνης και ρευστότητας, που κορυφώθηκε με τη δραματική μείωση των καταθέσεων. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το ευρωσύστημα και το Δημόσιο ανέλαβαν μια σειρά πρωτοβουλιών. Η λογική και η σκοπιμότητα των μέτρων αυτών δυστυχώς δεν έχει κατανοηθεί επαρκώς από μερίδα των πολιτών, προκαλώντας αναίτιες επιθέσεις εναντίον των τραπεζών.

Το συνολικό ύψος των συνδυασμένων μέτρων που ελήφθησαν ανέρχεται σήμερα σε περίπου €145 δισ. Το ποσό αυτό αφορά κατά 90% εγγυήσεις του Δημοσίου, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα, συνολικού ύψους €125 δισ. περίπου.

Η παροχή των εγγυήσεων αυτών δεν απαιτεί την καταβολή πραγματικού χρήματος από το Δημόσιο προς τις τράπεζες, η οποία θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό και, συνεπώς, τους Έλληνες φορολογούμενους. Αντίθετα, έναντι της στήριξης αυτής, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι καταβάλλουν στο Δημόσιο προμήθειες πάνω από €1 δισ. ετησίως.

Η σημαντική αυτή ένεση ρευστότητας ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση των αποταμιεύσεων των πολιτών στις τράπεζες, αλλά και για να αποφευχθεί η μεγάλη μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που θα ήταν απαραίτητη για να καλυφθεί η απώλεια των καταθέσεων. Η στάση αυτή δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύει το τραπεζικό μας σύστημα απέναντι στους πελάτες του, παρά τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον του, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Η κρίση διεύρυνε δραματικά για το τραπεζικό σύστημα το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση και τις ανάγκες για προβλέψεις, ακόμη και για επιχειρήσεις που στο παρελθόν εκρίνοντο εξαιρετικά εύρωστες. Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, έχουν προχωρήσει οι τράπεζες σε ευρείας κλίμακας ρυθμίσεις των κάθε κατηγορίας δανείων, που ξεπερνούν τις 800.000 περιπτώσεις, σχηματίζοντας παράλληλα τις απαιτούμενες προβλέψεις. Γνώμονας των ρυθμίσεων αυτών είναι αφενός μεν, η με αντικειμενικά κριτήρια δικαιολογημένη διευκόλυνση των δανειοληπτών να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της κρίσης, αφετέρου δε, η διασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών, των οποίων οι τράπεζες αποτελούν τους θεματοφύλακες.

Σε ότι αφορά τώρα στα κριτήρια χρηματοδότησης και στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, είναι άξιο λόγου να παρατηρήσουμε ότι τα στελέχη της BlackRock, στο πλαίσιο της διαγνωστικής μελέτης που της ανατέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν έκρυβαν τη θετική τους έκπληξη για τα ισχυρά ποιοτικά χαρακτηριστικά των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, υποστήριξε ο κ. Νανόπουλος.

Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα του δώσει τη δυνατότητα να ανακτήσει την ευρωστία και την κεφαλαιακή του επάρκεια, για να μπορέσει έτσι να αναλάβει και πάλι υπεύθυνα και δυναμικά το ρόλο του στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, είναι διαθέσιμα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κεφάλαια ύψους €50 δισ.

Πρόσφατα δε, όπως είναι γνωστό, οι τέσσερεις μεγάλες τράπεζες έλαβαν €18 δισ. ως προκαταβολή για τη συμμετοχή του Tαμείου στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. [Η κίνηση αυτή, πέραν των θετικών επιπτώσεων που έχει στην κεφαλαιακή διάθρωση των τραπεζών, ενισχύει σημαντικά και τη δυνατότητά τους να αντλήσουν ρευστότητα από το Ευρωσύστημα].

Ένα από τα κρίσιμα στρατηγικά θέματα είναι ασφαλώς η διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαμόρφωσης ενός κατάλληλου πλαισίου για την προσέλκυση και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες μέτοχοι στον τραπεζικό κλάδο, μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι μικρομέτοχοι, που θα κληθούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους, έχουν υποστεί βαριές απώλειες, χάνοντας άνω του 95% της αξίας της επένδυσής τους, ενώ επί πολλά χρόνια δεν έχουν εισπράξει μέρισμα, δήλωσε ο κ. Νανόπουλος.

Αντίθετα, μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν εισφέρει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σχεδόν €14 δισ., δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές των τραπεζών, της οικονομίας και της χώρας.

Η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι μεγάλης σημασίας, καθώς θα περιορίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επομένως, το ύψος της επίσημης βοήθειας, με προφανή οφέλη για τον έλληνα φορολογούμενο.

Alpha

Επιτρέψτε μου πριν κλείσω, να κάνω μια σύντομη αναφορά στο θέμα της συγχώνευσης με την Alpha Bank, δήλωσε ο κ. Νανόπουλος.

Εμείς από την αρχή της κρίσης, έχουμε δημόσια τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης, και να παραχθούν αξίες από τις συνέργειες και τις οικονομίες κλίμακος.

Σ’ αυτήν τη βάση, τον Αύγουστο του 2011, προχωρήσαμε σε στρατηγική συμφωνία συγχώνευσης με την Alpha Bank. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, η Alpha Bank προχώρησε σε μονομερή ματαίωση της συγχώνευσης αυτής, για λόγους που θεωρούμε ότι δεν ευσταθούν, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη ληφθεί όλες οι εγκρίσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των αρμόδιων Αρχών. Απέμενε μόνο η υπογραφή μιας συμβολαιογραφικής πράξης για την ολοκλήρωση – και τυπικά – της διαδικασίας συγχώνευσης.

Κατά την άποψή μας, η ματαίωση της συγχώνευσης αυτής οδήγησε σε απώλεια σημαντικών συνεργειών και για τις δύο τράπεζες, και είναι ασύμβατη με την επιδιωκόμενη προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης και ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος, και το στόχο διαφύλαξης του ιδιωτικού του χαρακτήρα, υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος.

Το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά δύσκολο και το 2012. Η κρίση χρέους στη ευρωζώνη κλιμακώνεται, ενώ στην Ελλάδα η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία αυξάνεται. Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για τη Eurobank, το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

Λόγω της μείωσης των καταθέσεων, το Ευρωσύστημα θα συνεχίζει να είναι βασική πηγή άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, συντείνοντας στην αύξηση του κόστους χρήματος, γεγονός που περιορίζει τα έσοδα από τόκους. Παράλληλα, οι συνθήκες βαθιάς ύφεσης θα επιτείνουν το πρόβλημα της αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση δημιουργώντας την ανάγκη για υψηλότερες προβλέψεις, επηρεάζοντας έτσι την κερδοφορία.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, οι προτεραιότητες και οι άξονες δράσης του Ομίλου μας παραμένουν προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η συγκυρία, ανέφερε ο κ. Νανόπουλος.

Συγκεκριμένα, παραμένουμε εστιασμένοι:

1. Στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής μας βάσης, με οργανικά μέσα που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί, και στον περιορισμό των κεφαλαιακών μας αναγκών, ενόψει και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
2. Στην προσπάθεια διασφάλισης του ιδιωτικού χαρακτήρα και του πελατοκεντρικού προσανατολισμού της Τράπεζάς μας.
3. Στη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, με τη μείωση της εξάρτησής μας από την ΕΚΤ και την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, καθώς επίσης και την περαιτέρω ενίσχυση της αυτόνομης χρηματοδότησης των θυγατρικών του εξωτερικού.
4. Στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, με εκπόνηση και υιοθέτηση προγραμμάτων ρύθμισης δανείων που να στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της συγκυρίας.
5. Στη στοχευμένη ανάπτυξη των εργασιών των θυγατρικών του εξωτερικού ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική μας θέση στις τοπικές αγορές.
6. Στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού μας κόστους. Επιδίωξη μας για το 2012, είναι, όπως προανέφερα, να επιτύχουμε διψήφιο ποσοστό μείωσης.
7. Στη συνέχιση της πολιτικής ανάπτυξης των δεξιοτήτων του προσωπικού μας, και της διατήρησης του θετικού πνεύματος, του δυναμισμού και της μαχητικότητάς του.
8. Στη σταθερή στήριξη των πελατών μας και στην εμβάθυνση των σχέσεων μαζί τους προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους και στην ιδιαιτερότητα της συγκυρίας. Αντιμετωπίζουμε την παρούσα κρίση σαν μια ευκαιρία, για να καλλιεργήσουμε ακόμη στενότερες σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας
9. Στην ενεργό και αποτελεσματική συμβολή μας στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την κρίση, και να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.

(euro2day.gr)