29 Ιουν 2012

Γ.Κωστόπουλος: Στόχος η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανακεφαλαιοποίηση


Η Ελλάδα διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΣ της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δ. Μαντζούνης μίλησαν για ολιγωρίες και καθυστερήσεις κατά την εφαρμογή...
των μέτρων που προβλέπονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε πρόοδος, όπως είπαν και οι δύο.

Ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε, μάλιστα, ότι οι ολιγωρίες, οι καθυστερήσεις και η μη δίκαιη κατανομή βαρών είχαν ως συνέπεια την αύξηση του οικονομικού και κοινωνικού κόστους προσαρμογής και την παράταση της ύφεσης.

«Η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά με αποτέλεσμα το εθνικό εισόδημα να έχει συρρικνωθεί σωρευτικά κατά 18% περίπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας δεν νοείται χωρίς τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να επιταχυνθούν, και πρόσθεσε ότι είναι πλέον προφανές ότι θα πρέπει να αναληφθούν και πρωτοβουλίες αναπτυξιακού σκοπού προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να αποκατασταθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και η επανεκκίνηση μεγάλων έργων υποδομής, η ταχεία απορρόφηση των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων αλλά και η πληρωμή των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, θα επιστρέψουν οι καταθέσεις και, εν τέλει, θα επανεκκινηθεί η οικονομία. Μόνο έτσι θα μπορέσει και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Οσον αφορά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ότι οι τράπεζες θα αποκαταταστήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα και η ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανακεφαλαιοποίηση, στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα της μετοχικής σύνθεσης των τραπεζών στο μέλλον.

Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν συμβάλει στο παρελθόν καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας, επενδύοντας τις οικονομίες τους στο χρηματιστήριο και, ειδικότερα, στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

«Σήμερα καλούνται να συμμετάσχουν ξανά σε αυξήσεις κεφαλαίων και ας έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις μιας ζωής», τόνισε με έμφαση ο κ. Κωστόπουλος. Και συμπλήρωσε με νόημα ότι οι ίδιοι θα το κάνουν, μόνον εάν τους δοθεί η ευκαιρία να ανακτήσουν κάποιο μέρος από τη χαμένη περιουσία τους.

«Χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα, τους αφαιρέθηκε η περιουσία με κρατικές διατάξεις και πρακτικές», υπογράμμισε.

(imerisia.gr)