25 Αυγ 2012

Ολάντ: Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (βίντεο)


Αφού χαιρέτισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία 2,5 χρόνια, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στην δήλωσή του μετά την συνάντησή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά

«Δεν τίθεται θέμα παραμονής (ή όχι) της Ελλάδας στην ευρωζώνη... Είναι μέλος και θα παραμείνει. Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας...
Αναμένουμε και την Σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε τμήμα των δηλώσεών του μιλώντας στα γαλλικά, εξήρε τις ιστορικά σφυρηλατημένες, όπως είπε, σχέσεις των δύο λαών και σημείωσε:

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Γάλλο πρόεδρο και να συζητήσουμε τις μεγάλες απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη.Κάποιοι ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει.

Είμαι όμως εδώ για να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση της, να παραμείνει στην ευρωζώνη και να παίξει το ρόλο της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αλλά μια τέτοια επιτυχία της Ελλάδας θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματά της και, ενωμένη, να πηγαίνει μπροστά.

Με τον κ. Ολάντ μοιραζόμαστε την άποψη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋπόθεση για να πιάσει η χώρα μας τους στόχους του προγράμματος».

Οπως και στο Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε: «Είμαστε περήφανος λαός, δεν μας αρέσει καθόλου να δανειζόμαστε και να εξαρτώμαστε από δανεικά χρήματα».

Ολοκλήρωσε δε τις δηλώσεις, παίρνοντας αφορμή από μια χθεσινή αποστροφή της Αγκελας Μέρκελ («η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από ένα κοινό νόμισσμα») λέγοντας τα εξής: «Ευρώπη μεταξύ άλων σημαίνει Δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Οι κοινωνίες που δοκιμάζονται έχουν ανάγκη να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα, όρθια τη Δημοκρατία και ακέραια την αξιοπρέπειά τους. Ωστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή στη χώρα τους».

(ethnos.gr)