Σειρά συναντήσεων με ηγέτες και προσωπικότητες που βρίσκονται στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας για το Συνέδριο των Δημοκρατικών είχε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ μετά το τέλος του Συνεδρίου θα μεταβεί στη Βοστώνη για να πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων στο Χάρβαρντ.
Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης συναντήσεις με παράγοντες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων, την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτν και...
τον γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και υποψήφιο των Δημοκρατικών για την Προεδρία το 2004, Τζον Κέρι, με επιχειρηματίες που στηρίζουν τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς και με εκπροσώπους Συνδικάτων με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.
Ο στόχος της παρουσίας και των επαφών του κ. Παπανδρέου στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, διττός:
Αφενός, να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τη «μεγάλη προσπάθεια» που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν οι Έλληνες και τα «πρωτόγνωρα αποτελέσματα» στα οποία έχει οδηγήσει αυτή η προσπάθεια, «κάτι που δεν αναδεικνύεται αλλά αντιθέτως αποκρύπτεται από τους μύθους που οικοδομούν με τις δηλώσεις τους κάποιοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας». Αφετέρου, να ενημερώσει για τις αλλαγές στις πολιτικές και τους θεσμούς στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αιτίες της κρίσης αλλά και να ενισχύσει την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι θέσεις που υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, την οποία έδωσε με αφορμή και τη χτεσινή απόφαση της ΕΚΤ.
Μετά το τέλος του Συνεδρίου, ο πρώην πρωθυπουργός θα μεταβεί από τη Σάρλοτ στη Βοστώνη, όπου θα δώσει σειρά διαλέξεων σε πρόγραμμα σεμιναρίων στο Ινστιντούτο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την Πολιτική, στο John F. Kennedy School of Government.
Αντικείμενο των διαλέξεων του κ. Παπανδρέου θα είναι: Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι επιπτώσεις της κρίσης διεθνώς, οι συστημικές αδυναμίες της Ευρωζώνης και οι θεσμικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι σκέψεις και οι προτάσεις για την θωράκιση της Ευρωζώνης, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την θέσπιση κανόνων για την ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών. Τέλος, η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και η συμβολή της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και οι εξελίξεις από την Αραβική Άνοιξη.
(enikos.gr)