29 Νοε 2012

Κοινό υπουργείο Οικονομικών στην ευρωζώνη ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες


Τη δημιουργία ενιαίου υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη προωθούν οι Βρυξέλλες σύμφωνα με προσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η ευρωζώνη θα πρέπει σταδιακά να αποκτήσει τις εξουσίες μιας εθνικής κυβέρνησης με ένα...
(κοινό) υπουργείο οικονομικών με το δικαίωμα να φορολογεί ή να εκδίδει ομόλογα κοινής στήριξης, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Μπαρόζο και έχει ως στόχο την επιβίωση του ευρώ μακροπρόθεσμα.

Το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν επιχειρεί να δημιουργήσει- όπως αναφέρουν οι Financial Times- έναν «εμβρυακό προϋπολογισμό» για την ευρωζώνη, σχεδόν άμεσα. Προτείνει την δημιουργία ταμείου εντός των επόμενων 18 μηνών που θα μπορούσε να παρέχει κίνητρα σε χώρες με προβληματικές οικονομίες.

Το ταμείο, που με βάση το 51σέλιδο προσχέδιο θα αναπτυχθεί σε «πλήρους κλίμακας» υπουργείο της ευρωζώνης, αρχικά θα προσφέρει μόνον βοήθεια στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες υπογράφουν συμβόλαια με τις Βρυξέλλες, δεσμευόμενες σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μια διαδικασία ανάλογη με τα τρέχοντα πακέτα διάσωσης προς Ελλάδα, Ιρλανδια, Πορτογαλία.

Όμως, όλες οι χώρες της ευρωζώνης που σημερα παραβιάζουν τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα θα απαιτείται να συνυπογράφουν τις συμβάσεις, και όχι μόνο όσες βρίσκονται υπό διεθνές πρόγραμμα βοήθειας.

Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η συγκέντρωση της εξουσίας πάνω στην ευρωζώνη είναι απαραίτητη για να διαφυλαχθεί η μελλοντική επιβίωση του ενιαίου νομίσματος και προειδοποίησε τους ηγέτες των εθνικών κυβερνήσεων, ότι ίσως κινδυνεύουν να επαναφέρουν τον πανικό στις αγορές, αν δεν κινηθούν πιο δραστικά προς την κατεύθυνση της αλλαγής στην διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης.

«Πρέπει να πολεμήσουμε την κρίση εμπιστοσύνης, δείχνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε την συνεργασία και την ενοποίηση,» δήλωσε ο κ. Μπαρόσο. «Φοβάμαι πως τώρα, δεν έχουν όλες οι πρωτεύουσες την ίδια αίσθηση κατεπείγοντος που είχαν πριν λίγους μήνες.»

Στο σχέδιο δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τρίτο σκέλος της τραπεζικής ενοποίησης: Το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων της ευρωζώνης.

(ethnos.gr)