30 Ιαν 2013

Τραβάνε το Κατάρ από τα μαλλιά


Αν και η κυβέρνηση του Κατάρ αποσύρθηκε από τη διαδικασία διεκδίκησης του Ελληνικού, για την οποία είχε υπογράψει Μνημόνιο επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε μια ακόμη πανομοιότυπη συμφωνία επενδύσεων από το Εμιράτο προς την Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά ανακοινώθηκε ότι επενδύσεις €1 δισ. θα έρθουν από τη Μέση Ανατολή στη ρημαγμένη Ελλάδα της κρίσης. Οι δηλωσεις και η επίσκεψη εντάσσονται στην...
ευρύτερη στρατηγική αλλαγής του κλίματος, στην οποία -ανεξαρτήτως πρωθυπουργού- το Κατάρ παίζει πάντα ρόλο.

Αν και τα media επέλεξαν να "ξεχάσουν" τις αντίστοιχες εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν και προβάλουν τη συμφωνία -όπως την έγραψε το επικοινωνιακό επιτελείου του Μαξίμου- εν τούτοις στους παράγοντες της αγοράς ο προβληματισμός παραμένει.

Η συμφωνία όπως περιγράφεται από τις ανακοινώσεις αφορά τη σύσταση ενός Fund, χωρίς χρονικό ορίζοντα η περιορισμό, στο οποίο θα επενδυσει η καθε χώρα €1 δισ.

Ίσως παραγματικό το πλέον σημαντικό μέρος ης επίσκεψης στο Κατάρ να ήταν η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα ελέχθησαν μεταξύ των δυο ανδρών εκεί, σε ουδέτερο έδαφος και χωρίς ιδιαίτερη φόρτιση.

Η συμφωνία αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος καθώς η αγορά έχει προεξοφλήσει στο παρελθόν πολλές αντίστοιχες, ενώ και ο πρωθυπουργός του Κατάρ είχε επισκευφθεί την Αθήνα πιστοποιόντας τη βούληση για επενδύσεις, οι οποίες όμως δεν έγιναν ποτέ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim al-Thani ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ ($1,34 δισ.) σε ένα fund το οποίο θα πραγματοποιήσει τις επενδύσεις, με την Ελλάδα να διαθέτει αντίστοιχο ποσό, αναφέρει το πρακτορείο.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani, δήλωσαν σήμερα από την Ντόχα ότι συζητήθηκε ένας αριθμός επενδυτικών σχεδίων σε τομείς όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι υποδομές, η ενέργεια και ο τουρισμός, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σημείωσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί το μέγεθος του fund, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ στην κοινοπραξία με ένα αντίστοιχο ποσό να προσφέρεται από την πλευρά της Ελλάδας.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης.

(sofokleousin.gr)