1 Φεβ 2013

"Αντάρτικο" βουλευτών της ΝΔ κατά της φορολογίας ακινήτων


Την Πέμπτη, δύο κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης, προκάλεσαν εσωκομματικό ζήτημα στοχοποιώντας πολιτικά τον Γ. Στουρνάρα, καθώς άσκησαν "σκληρή κριτική" επί των σεναρίων που κυκλοφορούν σχετικά με τη διαμόρφωση του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα το "Έθνος", ο κ. Μητσοτάκης ήταν...
σαφώς οξύτερος από τον συνάδελφό του, καθώς έκανε λόγο για "δήμευση" της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Με το επιχείρημα ότι η φορολογική πολιτική που ακολουθείται, "ισοπεδώνει τη μεσαία τάξη, κτυπάει την εκλογική βάση της ΝΔ και εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό", οι δύο βουλευτές επέκριναν δημόσια την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στα ακίνητα.

"Κατανοώ τις διαφωνίες των βουλευτών αλλά ας περιμένουν όλοι το τελικό νομοσχέδιο και μετά να τοποθετηθούν" δήλωσε στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Και πρόσθεσε ότι "θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών".

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν πολύ ενοχλημένος από το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Βουλή και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι είναι άδικο να υφίσταται επιθέσεις και να στοχοποιείται από βουλευτές.

Ο κ. Στουρνάρας με παρέμβαση που έκανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA τόνισε ότι ουδείς νέος φόρος δεν θα επιβληθεί στα ακίνητα

Στο ξαφνικό και περίεργο "αντάρτικο" των δύο βουλευτών απάντησε με έντονο ύφος λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του, είπε ότι οι βουλευτές "κάνουν μεγάλο λάθος" και ότι "αγνόησαν την ανακοίνωση του υπουργείου του που ανέφερε ρητώς ότι δεν υπάρχει κανένας πρόσθετος φόρος στα ακίνητα".

"Ούτε ευρώ επιπλέον"

Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε δε ότι από διημέρου έχει εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στην οποία διευκρινίζεται ότι ουδείς νέος φόρος θεσμοθετείται και πως με το νέο σύστημα τα προσδοκώμενα έσοδα είναι ανάλογα με τα έσοδα που έφερναν στα δημόσια ταμεία οι καταργούμενοι φόροι (ΦΑΠ και έκτακτο τέλος ακινήτων). "Ούτε ένα ευρώ παραπάνω δεν θα πάρουμε από τον ενιαίο φόρο ακινήτων" προσέθεσε.

Επίσης, υπενθύμισε πως αποτελεί δέσμευση του οικονομικού προγράμματος τα ετήσια έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας να φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως σε επαφή που είχε χθες με στελέχη του ΔΝΤ διαπίστωσαν ότι στην Ελλάδα το ύψος των φόρων στα ακίνητα δεν διαφέρει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανέφερε ότι θα υπάρξουν προσαρμογές στο ύψος των αγοραίων τιμών, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις σε πολλές περιπτώσεις, και γνωστοποίησε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Δηλώσεις Μητσοτάκη

Αφορμή για την παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα αποτέλεσαν κυρίως οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος λίγο νωρίτερα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε τονίσει βασιζόμενος απλά και μόνο σε φήμες πως "το 2013 μπορεί να μείνει στην Ιστορία ως ένα έτος το οποίο οι πολίτες θα το αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας τους".

"Είναι παράλογο - ανέφερε - να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους.

Προσθέστε σ' αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του, και θα διαπιστώσουμε γιατί σήμερα τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων".