15 Φεβ 2013

Σε απόγνωση η κυβέρνηση, ελπίζει στο νέο κούρεμα


Τις αποφάσεις του Eurogroup για νέο κούρεμα του χρέους ανασύρεθ, αίφνης, ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, δηλώνοντας:  «Θα γίνει και άλλο κούρεμα, προβλέπεται. Είναι στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σας καλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά», Οι δηλώσεις-απαντήσεις Στουρνάρα εντάσσονται στο νεο...
επικοινωνιακό δόγμα που εφαρμόζει το Μαξίμου και βάσει του οποίου ανεβαίουν οι τόνοι στο εσωτερικό δείχνοντας πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και θα πετύχει ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα στόχος είναι να αντιστραφεί η εικόνα υποτακτικότητας που έχει εδραιωθεί στη συλλογική συνείδηση.

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών υλοποιεί μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με διαρροές για χαλάρωση ή ελαστικοποίηση των όρων και των στόχων του Μνημονίου, ενώ τώρα φαίνεται να επαναφέρει το θέμα του νέου κουρέματος. Στις αποφάσεις του Eurogroup περιγράφεται ότι η νέα μείωση του χρέους θα έρεθει ως επιβράβευση της επίτευξηης των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών στόχων, υπόθεση η οποία δεν επιβεβαιώνεται με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Όπως περιέγραψε και η Eurobank στο report 7 μέρες οικονομία το πλεόνασμα του Ιανουαρίου είναι αφενός εικονικό και αφετέτου μη-διατηρήσιμο.

Εν συνεχεία ο Όλι Ρεν έβαλε πάγο στηξν πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης θα θέσει το θέμα της ελαστικοποίησης των όρων λόγω του λάθους του ΔΝΤ επί του πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της ύφεσης. Στη γραμμή του Επιτρόπου κινήθηκε και η ΕΚΤ η οποία επέλεξε να απορρίψει σιωπηρά το αίτημα.

Γρίφος παραμένει η στάση του ΔΝΤ, το οποίο αν και αρχικά ζητούσε χαλαρή δημοσιονομική προσαρμογή και γρήγορο κούρεμα ώστε να δωθεί έμφαση στην ανάπτυξη τώρα τηρεί σιγήν ιχθύος, καθώς οι σχέσεις με την κυβέρνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό καθώς εκτός από τις πολιτικές τοποθετήσεις μια σειρά από αναλύσεις διεθνών οίκων εγείρουν ζητήματα και προκαλούν προβληματισμό.

Η έκθεση της Nomura που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα καθιστά σαφές ότι το νέο κούρεμα θα επιτευχθεί νωρίτερα από ότι ορίζει το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αν ληφθεί και η κατευθυνόμενη έκθεση του ΚΕΠΕ για δραματική εκτόξευση της ανεργίας στο 32% και βαθύτερη ύφεση τότε σχηματίζεται μια ιδια΄τιερα ζοφερή εικόνα.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης η οποία επιχειρεί να βγει από την απομόνωση και να απαντήσει σε υψηλούς τόνους για το θέμα της οικονομίας.

Το επικοινωνιακό στοίχημα θα κριθεί όμως στην Ευρώπη όπου θα καταγραφούν οι διαθέσεις και η βούληση των υπολοίπων κρατών σχετικά με τις δράσεις που απαιτούνται για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάκαμψη.

Τι είπε ο Στουρνάρας

Στη δευτερολογία του, ο υπουργός των Οικονομικών επισήμανε: «Το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, έχει και μια θετική διάσταση: Θα εξασφαλίσουμε πολύ νωρίτερα τα πλεονάσματα, που θα επέτρεπε στους εταίρους μας να μειώσουν περαιτέρω το χρέος μας. Έχετε αντιληφθεί πόσο μειώθηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών; Ότι φέτος πάμε για μηδενικό ισοζύγιο; Ότι ένα μεγάλο κομμάτι οφείλεται στη μείωση των τόκων από το κούρεμα αυτό; Το κούρεμα έχει γίνει. Άρα λοιπόν ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θα γίνει και άλλο κούρεμα, προβλέπεται. Είναι στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σας καλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά».

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων. «Μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όλοι οι συμπολίτες μας να νιώθουν το βάρος των μέτρων, που ψηφίστηκαν το Νοέμβριο αλλά πλέον γνωρίζουν ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που κλήθηκαν να σηκώσουν τόσο μεγάλο φορτίο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με μείωση μισθών, τη μείωση συντάξεων και την αύξηση φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν περιμέναμε το ΔΝΤ να κάνει την παραδοχή για να κάνουμε διορθώσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή επαναλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του Ιουλίου προκειμένου να αντικρούσει την κριτική που του άσκησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται την παραδοχή του ΔΝΤ για τον λάθος πολλαπλασιαστή στον υπολογισμό της ύφεσης.

Ο υπουργός, εξήγησε ότι το θέμα του πολλαπλασιαστή το είχε θέσει ήδη από το καλοκαίρι με αποτέλεσμα «στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τους είπα ότι συμφωνώ με τους στόχους θεωρώ όμως ότι τα μέτρα που επιβάλλονται είναι παραπάνω από ότι χρειάζονται και έγινε δεκτό. Τον Ιούλιο λοιπόν πετύχαμε: κούρεμα χρέους,  διόρθωση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος καθώς τους  είπαμε ότι η ύφεση εξελίσσεται χειρότερα από τις προβλέψεις και ζητήσαμε να προσαρμοστεί ανάλογα ο στόχος του ελλείμματος. Απαιτήσαμε και πήραμε ρήτρα θετικής απόκλισης ότι δηλαδή αν πάμε καλύτερα το 70% της καλυτέρευσης να δοθεί με μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Πήραμε 2 χρόνια παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή όταν πολλές πτέρυγες της βουλής έλεγαν ότι δεν θα πάρουμε τίποτα. Δεν περιμέναμε το ΔΝΤ να κάνει την παραδοχή για να κάνουμε διορθώσεις».  Τόνισε ακόμα πως στο πρόσφατο γιούρογκρουπ ζήτησε κοινή δήλωση για την παραδοχή του λάθους στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης «αλλά δυστυχώς δεν την πήρα».

(sofokleousin.gr)