28 Μαρ 2013

Αναλήψεις 80 - 100 εκατ. ευρώ στην πρεμιέρα των πρώην κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα


«Απολύτως φυσιολογική» χαρακτηρίζεται η κίνηση στις τρεις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, χθες, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους κάτω από την ιδιοκτησία του ομίλου Πειραιώς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς, αλλά και στελέχη των κυπριακών τραπεζών, η προσέλευση του κόσμου τόσο στα ATM όσο και...
στα καταστήματα ήταν «η αναμενόμενη», με δεδομένο πάντα ότι τα 312 καταστήματα της Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας είχαν παραμείνει κλειστά για πέντε εργάσιμες ημέρες και συγκεκριμένα από την προηγούμενη Τρίτη 19 Μαρτίου.

Αν και η κίνηση ήταν σχετικά αυξημένη, εκπρόσωποι του ομίλου επιμένουν ότι οι όποιες αναλήψεις μετρητών, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις έφθασαν τα 80 - 100 εκατ. ευρώ, δεν είχαν τη μορφή φυγής κεφαλαίων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ένταξη των τριών τραπεζών στον όμιλο της Πειραιώς έγινε ομαλά, αποκαθιστώντας το κλίμα εμπιστοσύνης. Χωρίς προβλήματα ήταν και οι αναλήψεις μετρητών από τα ATM, το όριο των οποίων ήταν στα φυσιολογικά επίπεδα μεταξύ 600 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του λογαριασμού.

Εκτός από το χαρτοφυλάκιο των δανείων και των καταθέσεων, στα μεταβιβαζόμενα στοιχεία περιλαμβάνονται επίσης και τα χαρτοφυλάκια εργασιών των θυγατρικών Leasing και Factoring που διατηρούν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με το προσωπικό τους. Στα μεταβιβαζόμενα στοιχεία περιλαμβάνεται επίσης το χαρτοφυλάκιο εργασιών αλλά και οι εργαζόμενοι της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG).

Αντίθετα, εκτός συμφωνίας είναι οι θυγατρικές που διατηρούν στον χρηματοοικονομικό τομέα η Τράπεζα Κύπρου και η Cyprus Popular Bank, δηλαδή η Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ, η Κύπρου Asset Management και η Marfin ΑΕΔΑΚ, οι οποίες δεν μεταβιβάζονται και προβλέπεται να πουληθούν σε δεύτερο χρόνο από την Τράπεζα Κύπρου στην οποία θα μεταφερθούν και οι θυγατρικές της Cyprus Popular Bank.

Εκτός συμφωνίας είναι επίσης οι ασφαλιστικές δραστηριότητες που διατηρούν στην Ελλάδα η Cyprus Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου είτε μέσω θυγατρικών είτε μέσω υποκαταστημάτων. Ειδικά στην περίπτωση της CNP Laiki Ζωής και της Λαϊκής Ασφαλιστικής, δηλαδή των δύο ασφαλιστικών εταιρειών της Cyprus Popular Bank, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελέγχονται από τον γαλλικό ασφαλιστικό όμιλο CNP και ο κυπριακός όμιλος ελέγχει μειοψηφικό ποσοστό.

Στην περίπτωση των δύο ασφαλιστικών εταιρειών της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Κύπρου Ζωής), που λειτουργούν στην Ελλάδα με τη μορφή υποκαταστημάτων, ο σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή μεταφορά των εργασιών τους, που διοχετεύονται μέσω των τραπεζικών καταστημάτων στον όμιλο της Πειραιώς. Να σημειωθεί ότι οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες προωθούν κυρίως τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα μέσα από το τραπεζικό δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου. Τα συμβόλαια αυτά θα διατηρηθούν προς το παρόν με προοπτική την ανανέωσή τους, μέσω των νέων προϊόντων που θα προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς στους πελάτες.