8 Μαΐ 2013

Πρώτη ήττα για Ακη: Νόμιμη κρίθηκε η παράσταση του Δημοσίου


Για αύριο το πρωί διεκόπη η δίκη του Ακη Τσοζατζόπουλου προκειμένου να τοποθετηθούν οι εισαγγελείς επί των ενστάσεων που υπέβαλε η υπεράσπιση.

Το Δικαστήριο πάντως έκρινε παραδεκτή και νόμιμη την παράσταση του Δημοσίου ως Πολιτική Αγωγή, στην υπόθεση του πρώην υπουργού υπό το σκεπτικό ότι...
οι κατηγορούμενοι, εφόσον αποδειχθούν αληθή τα περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που τους αποδίδονται, «μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δημοσίου καθώς εμφανίζονται μη δυνάμενες να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών του».

Σωρεία ενστάσεων
Η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου υπέβαλε σωρεία ενστάσεων. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του Λεωνίδας Κοτσαλής, Γιάννης Νικολάου και Γιάννης Παγορόπουλος έθεσαν θέμα στο δικαστήριο για εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, ο εντολέας τους κάθεται στο εδώλιο για πράξη προερχόμενη από αδίκημα που έχει παραγραφεί. Με την ένσταση, συντάχτηκε και η υπεράσπιση της πρώην συζύγου και της κόρης του Α. Τσοχατζόπουλου.

Υπέβαλαν επίσης ένσταση για ακυρότητα της κλήσης που εστάλη στον πρώην υπουργό, καθώς, όπως τόνισε, επιδόθηκε πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για άσκηση αναίρεσης του βουλεύματος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ακολούθως, οι συνήγοροι επικαλέστηκαν και ακυρότητα της διαδικασίας.
Πρώτη ήττα για Ακη: Νόμιμη κρίθηκε η παράσταση του Δημοσίου

Επίσης, έθεσαν θέμα ακυρότητας της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε στον Α. Τσοχατζόπουλο, καθώς είχε προηγηθεί παραγγελία άσκησης δίωξης από τη Βουλή, η οποία -κατά τους συνηγόρους- «αιωρείται» και επομένως, τίθεται θέμα εκκρεμοδικίας.

Ο εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού κ. Κοτσαλής αναφέρθηκε σε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», που επικράτησε με αφορμή την υπόθεση του πρώην υπουργού, τονίζοντας ότι «τώρα, έχει υποχωρήσει το επικοινωνιακό τσουνάμι». Αναφέρθηκε, επίσης, σε ποινική υπόθεση σημαίνοντος πολιτικού προσώπου στη Γερμανία, που προβλήθηκε από «μεγάλης κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα» τόσο, ώστε άλλη μεγάλη σοβαρή γερμανική εφημερίδα να αναφερθεί σε «ανοίκειες σχέσεις Εισαγγελικών Αρχών με δημοσιογράφους».

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού επανέφερε το θέμα της κλήσης των μελών του ΚΥΣΕΑ -της επίμαχης περιόδου-, θεωρώντας ότι η κατάθεσή τους είναι σημαντική καθώς ενέκριναν τις συμβάσεις για τις αγορές των υποβρυχίων και των ΤΟR- M1.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε ένσταση «περί απαραδέκτου» της δίωξης που ασκήθηκε στην κ. Σταμάτη. Κατά τον κ. Κούγια, το αδίκημα της δωροδοκίας διαπράχτηκε -αν διαπράχτηκε- το 1998, στην Ελβετία. Ωστόσο, τότε δεν ήταν διωκόμενο αδίκημα και έλαβε χαρακτήρα ποινικής παράβασης, το 2006.

Παρόντες 11 εκ των 19 κατηγορουμένων
Παρόντες στο δικαστήριο είναι έντεκα από τους 19 κατηγορούμενους. Μεταξύ των απόντων είναι η πρώην σύζυγος, Γκούντρουν Μολντενάουερ και η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή οι οποίες δεν είχαν προσέλθει ούτε κατά την έναρξη της δίκης.

Μαζί με τον πρώην υπουργό δικάζονται, επίσης, η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, καθώς και πρώην συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε γ.γ. Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Σμπώκος, όλοι κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αθώοι είχαν δηλώσει όλοι οι κατηγορούμενοι στις μίνι τοποθετήσεις που τους επέτρεψε το δικαστήριο να κάνουν επί των κατηγοριών στην αρχή της διαδικασίας.

Μόνο ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, είχε δηλώσει ένοχος για τις κατηγορίες, που όπως είπε έχει ομολογήσει κατά την απολογία του στον ανακριτή, ενώ ζήτησε «μια μεγάλη συγνώμη από όλο τον κόσμο, κατανόηση και επιείκεια».

Ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει ότι αρνείται «απόλυτα το κατηγορητήριο, με το οποίο επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση με σκοπό να ξεπλυθεί χρήμα και ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο πρώην υπουργός Αμυνας. Το κατηγορητήριο είναι κατάπτυστο. Μήπως υπάρχει μια καθοδηγούμενη πορεία, για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα;».

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Είναι άδικη, παράνομη και καταχρηστική αυτή η συμπεριφορά εναντίον μου και εναντίον της κόρης μου και της γυναίκας μου. Ζητώ να επιληφθείτε της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει η σύζυγός μου. Εμένα ζητούσαν, εμένα κυνηγούσαν και φυλάκισαν τη γυναίκα μου».

Η δίκη είχε αρχίσει στις 22 Απριλίου, αλλά διακόπηκε λόγω των εορτών του Πάσχα.