12 Ιουλ 2013

Πυρετός στο παρασκήνιο για τις αποφάσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στις αυριανές αποφάσεις για τη διακήρυξη και το καταστατικό του κόμματος και στην κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή της νέας ηγεσίας, τάσεις και συνιστώσες στο παρασκήνιο ετοιμάζονται διατάσσοντας ανάλογα τις κομματικές τους δυνάμεις.

Στο προσκήνιο της δεύτερης ημέρας του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον τόνο έδωσαν ομιλίες συνέδρων από διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα, αλλά κυρίως η παρέμβαση του Μ. Γλέζου, καθώς παραμένει ως «αγκάθι» το θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών.

Ο κ. Γλέζος υπερασπίστηκε το συμμαχικό σχήμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, οι συνιστώσες έσυραν το κάρο και τώρα «θέλουμε να σκοτώσουμε τα άλογα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε εμμέσως θέμα «συλλογικής ηγεσίας».

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τάχθηκε υπέρ της κατοχύρωσης όλων των δικαιωμάτων στα μέλη, αλλά και του δικαιώματος οι συνιστώσες να εκπροσωπούνται στη νέα ηγεσία και απαντώντας ευθέως στον Αλ. Τσίπρα ρώτησε: «Εσείς πώς αποφασίζετε για μας;».


Εμείς δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε, «τι θα κάνετε;» ρώτησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό αυτοδιάλυσης των συνιστωσών όταν, όπως είπε, κατοχυρωθούν πλήρως τα δικαιώματα των μελών.

Την ομιλία του κ. Γλέζου άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αμέσως μετά τον ασπάστηκε, ενώ στο περιθώριο του συνεδρίου δεν έλειψαν τα σχόλια ότι «είναι μύθος ότι το συμμαχικό σχήμα έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, αλλά η πολιτική συγκυρία, τα μνημόνια και η καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων».

Σημειώνεται ότι ο κ. Γλέζος ανέφερε στην ομιλία του ότι αν ο ΣΥΝ ήταν μόνος του, δεν θα έφερνε το 27%καθώς και ότι πότε έμπαινε και πότε δεν έμπαινε στη Βουλή. Λίγες ώρες πριν από την παρέμβαση του κ. Γλέζου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί με το ζόρι να υποχρεώσει κάποιον να ενταχθεί σε ένα κόμμα αν δεν το επιθυμεί. Το βέβαιο είναι ότι θα βρεθούν τρόποι συνεργασίας με όσα πρόσωπα ή συνιστώσες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο ενιαίο κόμμα».
Η πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της ηγεσίας είναι πολύχρωμη, με πολλές και διαφορετικές απόψεις όχι μόνο για τα ζητήματα της Ευρώπης, αλλά και για τον τρόπο εκλογής των οργάνων του κόμματος
Η πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της ηγεσίας είναι πολύχρωμη, με πολλές και διαφορετικές απόψεις όχι μόνο για τα ζητήματα της Ευρώπης, αλλά και για τον τρόπο εκλογής των οργάνων του κόμματος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ρητορικό επίπεδο τουλάχιστον, δεν άφησε περιθώρια υπαναχώρησης εκ μέρους της ηγεσίας, οπότε το θέμα της αυτοδιάλυσης ή μη εναπόκειται καθαρά στις συνιστώσες. Είχε προηγηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε «δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις όσων φέρουν τον τίτλο του μέλους» και πως δεν υπάρχουν μέλη «μειωμένης ευθύνης», χρησιμοποιώντας τον όρο «διχασμένες προσωπικότητες» για να περιγράψει όσους θέλουν και παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτοτελή οργανωτική παρουσία.

Μία άλλη διάσταση στο θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών έδωσε από το βήμα του συνεδρίου ο συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος και μέλος του Ενωτικού Μετώπου, αναδεικνύοντας μία νομική διάσταση του θέματος σε ό,τι αφορά το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ο κ. Χρυσόγονος επεσήμανε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρηθεί συνασπισμός, έστω και μόνο δύο κομμάτων, και είναι πρώτο κόμμα, τότε οι έδρες των 50 εδρών θα παραχωρηθούν στη Νέα Δημοκρατία.

Σημείωσε, δε, ότι η αυτοδιάλυση των συνιστωσών και η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα εννοείται με πλήρη κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Απόλυτος στο θέμα να λειτουργούν μέλη με «διπλή ένταξη» - μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλη συνιστώσας είναι ο Αρ. Μπαλτάς, εκ των συγγραφέων της πολιτικής διακήρυξης, καθώς χθες παρενέβη λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχουν κόμματα μέσα στο κόμμα και πως οι πολιτικές θέσεις κάλλιστα μπορούν να εκφράζονται ως τάσεις μέσα στο κόμμα, όχι όμως κατ' ανάγκην ως παγιωμένες τάσεις».

Τάχθηκε δε υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής - και όσοι θέλουν θα μπορεί να καταγράφεται η ιδεολογική τους καταγωγή.

Μία πρώτη αντιπαράθεση εν όψει των αυριανών ψηφοφοριών για την πολιτική απόφαση ήταν η παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος απάντησε στις ενστάσεις και διαφωνίες που εκφράζει η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε πλαστό το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε λιτότητα ούτε με το ευρώ ούτε με τη δραχμή», ενώ σε ό,τι αφορά τη θέση της μειοψηφίας ότι «η Ευρώπη δεν αλλάζει» τη χαρακτήρισε «ηττοπαθή».

Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ευθέως και στον Γ. Θεωνά -στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΑ ζήτησε να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο αριστερά, αφήνοντας αιχμές πως κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αναφέροντας ως παραδείγματα τα ανοίγματα προς τις πατριωτικές δυνάμεις και την Κεντροαριστερά-, λέγοντας πως δεν μπορούμε να θέτουμε τέτοια ερωτήματα σε αυτήν την αίθουσα και πως όσοι πίστευαν στην Κεντροαριστερά έχουν αποχωρήσει από το κόμμα.

Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης δεν πήρε χθες τον λόγο, αλλά ανάρτησε κείμενο σε site για τις προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στην κυβέρνηση αν αφυδατώσει τον ριζοσπαστισμό και την εναλλακτικότητά του και εμφανιστεί απλώς ως δύναμη εναλλαγής στο πλαίσιο του συστήματος. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει, ενδεχομένως, με τέτοιες προϋποθέσεις στην κυβέρνηση, θα παραμείνει σε αυτήν ελάχιστα και μόνο ως θλιβερή παρένθεση».

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ
Τα «αγκάθια» για την εκλογή της νέας ηγεσίας

Ο τρόπος εκλογής της νέας ηγεσίας, ενιαία λίστα ή ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ο πρόεδρος να εκλέγεται από το συνέδριο ή την Κεντρική Επιτροπή, όλα τα παραπάνω συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθια» και όλα αναμένονται να διευκρινιστούν αύριο στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Με δεδομένο ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη δεν υποχωρεί στο θέμα των ξεχωριστών λιστών, ενώ θέτει και θέμα επανεκλογής του κ. Τσίπρα από τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος Στο παρασκήνιο, πάντως, υπήρξαν επαφές μεταξύ συνιστωσών και τάσεων αναζητώντας μία συμβιβαστική φόρμουλα.

Κανένας δεν απέκλειε το ενδεχόμενο τελικά η πλειοψηφία του κόμματος να δώσει τη δυνατότητα -στο πρώτο συνέδριο- να κατατεθούν ξεχωριστές λίστες για την εκλογή της νέας ηγεσίας, ενώ σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών να δοθεί η δυνατότητα χρόνου μέχρι την οριστική διάλυσή τους.

Πολλοί, δε, έλεγαν πως μπορεί να αποτελέσει διέξοδος το παράδειγμα της ΚΟΕ, που αποφάσισε να αναστείλει τη δημόσια παρουσία της. Ολα δείχνουν ότι η κομματική ή η τασική γεωγραφία που θα αποτυπωθεί στις αυριανές ψηφοφορίες για τα κείμενα κρίνονται σημαντικές, καθώς ορισμένοι δεν αποκλείουν να επηρεάσουν και τους συσχετισμούς στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Πάντως, σχεδόν όλες οι συνιστώσες αναγνωρίζουν ότι στους 3.500 αντιπροσώπους του συνεδρίου έχει σχηματιστεί μια ευρεία πλειοψηφία, που μπορεί να φτάσει πάνω από το 75%, ενώ η λεγόμενη μειοψηφία - ρεύμα του Π. Λαφαζάνη περίπου από το 20 έως το 25%.

Σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν καλά την κομματική γεωγραφία του συνεδρίου έλεγαν ότι στις αυριανές ψηφοφορίες «θα παιχθούν πολλά».

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της ηγεσίας είναι πολύχρωμη, με πολλές και διαφορετικές απόψεις όχι μόνο για τα ζητήματα της Ευρώπης αλλά και για τον τρόπο εκλογής των οργάνων του κόμματος.

Ταυτόχρονα ένα σημαντικό τμήμα των εκλεγμένων αντιπροσώπων, περίπου το υπολογίζουν στο 15%, δεν εντάσσεται σε καμία τάση ή συνιστώσα, αν και συντάσσεται με την ηγεσία του κόμματος.

Οι αντιπρόσωποι αυτοί αναμένεται να κρίνουν στις αυριανές κρίσιμες ψηφοφορίες πόσο ευρεία θα είναι η πλειοψηφούσα άποψη για το καταστατικό και, φυσικά, την πολιτική απόφαση του κόμματος. Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, στην ψηφοφορία της Κυριακής, θα αναδείξει και τους τελικούς συσχετισμούς μεταξύ όσων συντάσσονται με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.