11 Ιουλ 2013

«Η κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει σίγουρα σκληρότερη και οικονομικά και πολιτικά»

Μπορεί η Ελλάδα να «γλίτωσε» από την πολιτική και οικονομική κρίση αυτή τη χρονιά, ωστόσο αυτή η «ευφορία» μπορεί να είναι προσωρινή, υποστηρίζει σε άρθρο του το Reuters.

«Η κατάσταση θα γίνει σίγουρα σκληρότερη και οικονομικά και πολιτικά», υποστηρίζει Φρέντρικ Έρικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηρίζει μάλιστα κωμωδία τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και «ουτοπικό» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να «σταθεί» στις απαιτήσεις που τις ζητούνται, «τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα».

Παράλληλα, το Reuters αναφέρεται στις δηλώσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ πως δεν θα δεχθούν νέα μέτρα λιτότητας και σχολιάζει πως «θα έπρεπε αντί για εξοντωτικά μέτρα και περικοπές μισθών που προκαλούν την έκρηξη της κοινωνίας, να επικεντρωθούν περισσότερο στην φοροδιαφυγή και τη λήψη εσόδων». Επισημαίνει ωστόσο, πως κάτι τέτοιο θα έπειθε με δυσκολία την τρόικα.

Κλείνοντας στο άθρο τονίζεται πως παρά την φετινή αποφυγή της κρίσης και την προσωρινή ευφορία, το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο.

«Λίγοι πιστεύουν, πως υπάρχει άλλος τρόπος για να πέσει το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.