Ληγμένα προϊόντα, στη διάθεση μας με νέα μειωμένη τιμή! Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι πωλήσεις των προϊόντων «πεπερασμένης διατηρησιμότητας», κοινώς των ληγμένων τροφίμων, με μειωμένη τιμή, παρά τις αντιδράσεις πολιτών και οργανισμών προστασίας του καταναλωτή. Πρόκειται κυρίως για προϊόντα πάνω στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...» και όχι για τα προϊόντα εκείνα που αναγράφουν ημερομηνία λήξης.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα, και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ». Σύμφωνα με τον κανονισμό τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, και βέβαια θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή. Απαγορεύεται η διάθεσή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Απ΄ ότι φαίνεται όμως τα «ληγμένα» προϊόντα δεν έκαναν ποτέ πρεμιέρα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Οι υπεύθυνοι τριών γνωστών μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, δήλωσαν στο protothema.gr πως δε διακινδυνεύουν τη φήμη τους, τοποθετώντας στα ράφια των καταστημάτων τους προϊόντα πεπερασμένης διατηρησιμότητας. «Είναι πολιτική των σούπερ μάρκετ να διαφυλάξουμε το κύρος μας» είπαν στο protothema.gr και πρόσθεσαν «δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας».
Στο μεταξύ και οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών είναι κατηγορηματικά αντίθετες με τη διάθεση των ληγμένων προϊόντων σε ράφια των σούπερ μάρκετ. Η Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) σε ανακοίνωση της λέει «όχι στη διάθεση ληγμένων μη ευαλλοίωτων τροφίμων, ούτε δωρεάν, ούτε σε χαμηλή τιμή», ενώ προτείνει: «τη νομοθετημένη διάθεση των μη ευαλλοίωτων τροφίμων αρκετά πριν την παρέλευση της ημερομηνίας ανάλωσης σε τιμές που θα κυμαίνονται μεταξύ του 40-50% της προηγούμενης ‘κανονικής’ τιμής του προϊόντος. Μ’ αυτή την τακτική, θα περιορίσουμε στο ελάχιστο, ή και θα εξαφανίσουμε τα τρόφιμα που θα έχουν λήξει, οπότε και δεν θα υπάρχει ανάγκη αναζήτησης λύσεων». Την ίδια ώρα η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ στα ληγμένα προϊόντα.
Πάντως πολλοί υπερασπιστές του μέτρου σημειώνουν ότι δεν απειλείται η ασφάλεια των πολιτών, αφού δεν πρόκειται για προϊόντα ιδιαιτέρα ευαίσθητα ώστε να απειλούν την υγεία του καταναλωτή. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, δήλωσε προσφάτως σε πρωινή εκπομπή πως: «Δε μιλάμε για ληγμένα τρόφιμα. Δε μιλάμε σε καμία περίπτωση για τρόφιμα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία. Μιλάμε για τρόφιμα στα οποία αναφέρεται επάνω κατά προτίμηση “πριν από”. Για όλα αυτά έχουμε θετική γνωμοδότηση του ΕΦΕΤ από τις 4 Οκτωβρίου του 2012».
Ο χρόνος διάθεσης αυτών των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων:
Ελλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα, 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης, 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα, και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ». Σύμφωνα με τον κανονισμό τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, και βέβαια θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή. Απαγορεύεται η διάθεσή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Απ΄ ότι φαίνεται όμως τα «ληγμένα» προϊόντα δεν έκαναν ποτέ πρεμιέρα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Οι υπεύθυνοι τριών γνωστών μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, δήλωσαν στο protothema.gr πως δε διακινδυνεύουν τη φήμη τους, τοποθετώντας στα ράφια των καταστημάτων τους προϊόντα πεπερασμένης διατηρησιμότητας. «Είναι πολιτική των σούπερ μάρκετ να διαφυλάξουμε το κύρος μας» είπαν στο protothema.gr και πρόσθεσαν «δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας».
Στο μεταξύ και οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών είναι κατηγορηματικά αντίθετες με τη διάθεση των ληγμένων προϊόντων σε ράφια των σούπερ μάρκετ. Η Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) σε ανακοίνωση της λέει «όχι στη διάθεση ληγμένων μη ευαλλοίωτων τροφίμων, ούτε δωρεάν, ούτε σε χαμηλή τιμή», ενώ προτείνει: «τη νομοθετημένη διάθεση των μη ευαλλοίωτων τροφίμων αρκετά πριν την παρέλευση της ημερομηνίας ανάλωσης σε τιμές που θα κυμαίνονται μεταξύ του 40-50% της προηγούμενης ‘κανονικής’ τιμής του προϊόντος. Μ’ αυτή την τακτική, θα περιορίσουμε στο ελάχιστο, ή και θα εξαφανίσουμε τα τρόφιμα που θα έχουν λήξει, οπότε και δεν θα υπάρχει ανάγκη αναζήτησης λύσεων». Την ίδια ώρα η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ στα ληγμένα προϊόντα.
Πάντως πολλοί υπερασπιστές του μέτρου σημειώνουν ότι δεν απειλείται η ασφάλεια των πολιτών, αφού δεν πρόκειται για προϊόντα ιδιαιτέρα ευαίσθητα ώστε να απειλούν την υγεία του καταναλωτή. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, δήλωσε προσφάτως σε πρωινή εκπομπή πως: «Δε μιλάμε για ληγμένα τρόφιμα. Δε μιλάμε σε καμία περίπτωση για τρόφιμα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία. Μιλάμε για τρόφιμα στα οποία αναφέρεται επάνω κατά προτίμηση “πριν από”. Για όλα αυτά έχουμε θετική γνωμοδότηση του ΕΦΕΤ από τις 4 Οκτωβρίου του 2012».
Ο χρόνος διάθεσης αυτών των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων:
Ελλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα, 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης, 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.