26 Νοε 2013

Στόχος Σαμαρά-Βενιζέλου η συμφωνία με την τρόικα

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συντονίζουν τα βήματά τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που επισκιάζουν κάθε άλλη κυβερνητική δραστηριότητα.
Να γυρίσει σελίδα και να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση από την καθημερινή ενασχόληση με την τρόικα επιθυμούν οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος που συναντώνται στις πέντε το απόγευμα της Τρίτης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.

Για να περάσει η κυβέρνηση στην επόμενη μέρα και να επικεντρωθεί στα ζητήματα της καθημερινότητας, πρέπει άμεσα να επέλθει συμφωνία με την τρόικα, μια εξέλιξη που θα δώσει και ουσιαστικές ανάσες στον δικομματικό συνασπισμό.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι οποίοι είναι σε «ανοιχτή γραμμή», συντονίζουν τα βήματά τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που επισκιάζουν κάθε άλλη κυβερνητική δραστηριότητα.

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται στη συνάντησή τους να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους και να εξετάσουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, μετά και την προ ημερών επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τα μηνύματα που έστειλε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Μια πρώτη αποτίμηση των συνομιλιών με την κυρία Μέρκελ και με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφ-γκανγκ Σόιμπλε οι δύο πολιτικοί έκαναν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την επιστροφή του κ. Σαμαρά από τη Γερμανία.

Η ελληνική προεδρία της ΕΕ

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η επίσκεψη πήγε πάρα πολύ καλά και θα βοηθήσει την ελληνική προσπάθεια. Εξάλλου από το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν ιδιαίτερα και στην προτροπή της καγκελαρίου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ώστε να ξεκινήσει ομαλά η ελληνική προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συζητήσουν επίσης την εντατικοποίηση όλων των ενεργειών προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες, καθώς και το μήνυμα από το Βερολίνο είναι ότι η στήριξη... «περνάει μέσα» από την υλοποίηση των προαπαιτουμένων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Στο τραπέζι της συζήτησης των δύο αρχηγών θα τεθούν το δημοσιονομικό κενό του 2014, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ο νέος φόρος ακινήτων, οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης του υπουργείου Εργασίας και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Επίσης θα συζητηθούν και οι κρίσιμες ψηφοφορίες - μεταξύ αυτών και ο προϋπολογισμός που προγραμματίζεται για ψηφοφορία στις 8 Δεκεμβρίου - που έχει μπροστά της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συζητήσουν και ένα θέμα που δεν σχετίζεται με την τρόικα αλλά αφορά την εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση και είναι αυτό της κατάθεσης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία που αναμένεται να βάλει και πάλι φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

«Πρέπει να λυθούν όλα πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία»
τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας που μετέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου για συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, όπου παραβρέθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου, το οποίο θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης το απόγευμα της Τρίτης.
 
Κατά τη συνεδρίαση αυτή θα εξεταστεί το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, το οποίο θα προέλθει βασικά από το χώρο της Υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης με την ενδοδημοτική κινητικότητα, ενώ ανοικτό είναι το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και συγκεκριμένα εάν θα προσμετρηθούν στις απολύσεις οι αποχωρήσεις που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωσή τους.

 Επίσης θα συζητηθεί και η κατάσταση με τους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ, ένα θέμα που ταλανίζει την κυβέρνηση επί πολλές εβδομάδες.
 
Γι’ αυτό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ήδη λάβει εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο να προχωρήσουν σε αξιολόγηση όλων των οργανισμών -μεταξύ αυτών και των αστικών συγκοινωνιών - και δομών των υπουργείων τους.

Παρέλαση υπουργών

Ο Πρωθυπουργός προεδρεύει συνεχώς συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου «παρελαύνουν» όλοι οι υπουργοί, όπως π.χ. ο κ. Ι. Βρούτσης (Εργασίας), που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά εν όψει και της επικείμενης σε μία εβδομάδα επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας και της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου. Η εντολή είναι «τελειώστε γρήγορα» για να «φανούμε συνεπείς», ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μην απολογείται στους εκπροσώπους των πιστωτών.

Και αυτό για να μπορεί να δικαιολογηθεί και να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα «να τηρήσουν και οι πιστωτές τα συμφωνηθέντα» και να απεγκλωβιστεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.
 
Πηγη: Tovima.gr