14 Νοε 2013

Σημαντική αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Gazprom

Η ρωσική Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση κερδών 30% για το δεύτερο τρίμηνο 2013, σε 202,0 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,17 δισ. δολάρια) ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Gazprom αναφέρει ότι τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανήλθαν σε 582,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (17,8 δισ. δολάρια),  τα οποία είναι αυξημένα κατά 13%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται πως προσφάτως ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να απαγγείλει κατηγορίες στην Gazprom για την παραβίαση των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού, γεγονός που μεταφράζεται σε πρόστιμο ύψους 15 δισ. δολαρίων για την εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους εξετάζει τις πιθανές περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού από την Gazprom στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έρευνες της Επιτροπής για τη ρωσική εταιρία αφορούν περιορισμό ελεύθερων εφοδιασμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρεμπόδιση της διαφοροποίησης εφοδιασμών και δημιουργία αθέμιτων τιμολογιακών πρακτικών.