7 Ιαν 2016

Μέτωπο ΗΠΑ, Σεούλ και Ιαπωνίας κατά της Βορείου Κορέας, «έκπληκτη» η Κίνα

Μέτωπο ΗΠΑ, Σεούλ και Ιαπωνίας κατά της Βορείου Κορέας, «έκπληκτη» η ΚίναΣε «ενωμένη και ισχυρή» διεθνή αντίδραση εναντίον της Βορείου Κορέας καλούν από κοινού ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότιος Κορέα, την ώρα που η διεθνή κοινότητα να εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν η Βόρειος Κορέα όντως προχώρησε σε επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου  -αν και όλοι συμφωνούν ότι η ανακοίνωση της Πιόνγκγιανγκ προκαλεί «ανησυχία». «Εξίσου έκπληκτη» με τις υπόλοιπες χώρες από την βορειοκορεατική ανακοίνωση δηλώνει και η Κίνα, ο μοναδικός εταίρος της Βορείου Κορέας.

Η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ «συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να σχηματίσουν ενιαία και ισχυρή διεθνή απάντηση στις πρόσφατη ανεύθυνη συμπεριφορά της Βορείου Κορέας», ανέφερε σε σχετικές του ανακοινώσεις ο Λευκός Οίκος μετά την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και την πρόεδρο της Νοτίου Κορέας. 

Κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους δύο ηγέτες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανεπιβεβαίσε την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχώρησε επίσης σε έκτακτη συνεδρίαση για το ζήτημα, καταλήγοντας στο ότι θα αρχίσουν να προετοιμάζουν νέες κυρώσεις καθώς η νέα δοκιμή συνιστά παραβίαση των προηγούμενων ψηφισμάτων του. 

Η ανακοίνωση εγκρίθηκε ομόφωνα, δηλαδή και από την Κίνα που είναι και ο μοναδικός σύμαμχος της Βορείου Κορέας. Προηγουμένως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι το Πεκίνο «εξεπλάγη το ίδιο όπως και οι υπόλοιπες χώρες» με την βορειοκορεατική ανακοίνωση.

Η Κίνα είναι ο βασικότερος εμπορικός εταίρος της Πιόνγκγιανγκ, και ως εκ τούτου παίζει κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων. Οι ΗΠΑ σημείωσαν ιδιαίτερα την στάση που κράτησε το Πεκίνο (όπως και η Μόσχα) στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με τον Λευκό Οίκο να επισημαίνει ότι «βρίσκεται σε επαφή με την κινεζική κυβέρνηση για το ρόλο που μπορεί να παίξει».