7 Ιαν 2016

«Ανησυχία» Ομπάμα για την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη, έκκληση σε «διπλωματία»

«Ανησυχία» Ομπάμα για την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη, έκκληση σε «διπλωματία»Την «κοινή τους ανησυχία» για την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη από τη Σαουδική Αραβία εξέφρασαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο (σιίτης) πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, με τον Λευκό Οίκο να επιμένει στην ανάγκη «διπλωματίας» -ενώ το Ριάντ διέκοψε τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν.


Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τρόπους για περιορίσουν την διένεξη που απειλεί να τυλίξει τον μουσουλμανικό κόσμο, με το Ιράκ να προσφέρεται ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ιράν και Σ.Αραβίας.

Σε συνομιλία που είχε με τον ιρακινό πρωθυπουργό, ο Ομπάμα ανέφερε πως συμφώνησε στην ανάγκη «να επιδείξουν όλες οι πλευρές αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν προκλητική ρητοτική και να αποφύγουν την επιδείνουν των διακοινοτικών εντάσεων». 

Υπογραμμίζοντας επίσης την «κοινή τους ανησυχία» για την εκτέλεση του ιμάμη, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Ομπάμα και Αμπάντι «συμφώνησαν στην ανάγκη όλες οι πλευρές να μείνουν στη διπλωματία και στο διάλογο». 

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, σειρά σουνιτικών χωρών έχουν διακόψει σχέσεις με το Ιράν.