26 Αυγ 2012

Σε... σπριντ τριών εβομάδων το Μαξίμου



Σε κυριολεκτικό σπριντ πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση το επόμενο 20ήμερο, προκειμένου η πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του κ. Αντώνη Σαμαρά να αποδώσει έμπρακτα πολιτικά οφέλη. Η νέα φάση στην οποία εισέρχονται οι σχέσεις Σαμαρά - Μέρκελ, η ούτως ή άλλως φιλική στάση του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ και του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι τα κύρια συμπεράσματα των επαφών του Πρωθυπουργού, ενώ...
κομβικής σημασίας αποδεικνύεται η έκθεση της τρόικας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Αν και απόντες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν καθημερινή ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο για την πορεία των εσόδων, την κατάρτιση της λίστας των μέτρων και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ από τις 4 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει το σκληρό μπρα ντε φερ για τα ισοδύναμα που προτείνονται, έναντι των μέτρων που έχουν έντονο κοινωνικό κόστος.

Οι κινήσεις στην πολιτική, διπλωματική και οικονομική σκακιέρα έχουν ως άξονα τους επόμενους σταθμούς: Τη συνεδρίαση του Eurogroup στα μέσα Σεπτεμβρίου, η οποία θα έχει στη διάθεσή της τα συμπεράσματα της τρόικας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη συνεδρίαση της ευρωζώνης στα μέσα Οκτωβρίου, που θα αποτελέσει προάγγελο των αποφάσεων, πολιτικών και οικονομικών, που θα ληφθούν στην καθοριστική Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται στην ατζέντα του κ. Σαμαρά να προστεθεί «ραντεβού» με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, στην αντίστροφη μέτρηση προς τις αμερικανικές κάλπες, στις 4 Νοεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται φανατικός θιασώτης της σταθερότητας και της αποτροπής του αιφνιδιαστικού γεγονότος και επίσης σταθερός στην άποψή του ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, θεωρώντας άτολμες της έως τώρα κινήσεις που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του Πρωθυπουργού.

1. Αποκαταστάθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, αφού αρχίζει να οικοδομείται ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να αίρεται το κλίμα καχυποψίας που είχε «κόψει» τη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

2. Δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Σαμαρά να «ξανασυστηθεί» στην Ευρώπη ως ο ηγέτης της ελληνικής Κεντροδεξιάς, που είναι προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις, αφού έως τώρα στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αντιμετωπιζόταν, κυρίως από τη συντηρητική πτέρυγα των κομμάτων του Βορρά, ως το «μαύρο πρόβατο» που μάχεται το μνημόνιο, που δημιούργησαν οι πρωθυπουργεύοντες ηγέτες του ΕΛΚ.

3. Επισημοποίησε την παρουσία του, ως ένας ακόμη Ευρωπαίος ηγέτης που ανησυχεί με την εμμονή στη μονήρη πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που αγνοεί την ανάπτυξη. Εχοντας μάλιστα ως τρανταχτό επιχείρημα ότι η Ελλάδα εισέρχεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, γεγονός πρωτοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

4. Και επίσης, δόθηκε στον κ. Σαμαρά η ευκαιρία να μοιραστεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες την αγωνία του για τις πολιτικές επιπτώσεις που έχει η παράταση των πολιτικών λιτότητας, με την ενίσχυση ακραίων, λαϊκίστικων δυνάμεων και εν τέλει αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, που είναι σε θέση να αμφισβητήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κάτι που είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι ο κ. Σαμαράς (με χαρακτηριστικότερο την εκπροσώπηση της «Χρυσής Αυγής» στο ελληνικό Κοινοβούλιο) και κάτι που κάθε άλλο αφήνει αδιάφορη την κυρία Μέρκελ, εν όψει των εκλογών του επομένου έτους.

Αρκετά σχολιάστηκε, επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο την Παρασκευή, δεν δίστασε να πει «ουδείς αναμάρτητος», όταν ερωτήθηκε για τη στάση που τήρησε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έναντι του μνημονίου.

Η αυτοκριτική διάθεση που επιδεικνύει ο κ. Σαμαράς έχει να κάνει με δύο θέματα: Πρώτον, αισθάνεται δικαιωμένος για την κριτική που ασκούσε στην έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και δεύτερον, θεωρεί ότι η τάση αυτή της αμφισβήτησης πλέον τείνει να γίνει πλειοψηφική στην Ευρώπη.

Πάντως, ο κ. Σαμαράς, τόσο στις συναντήσεις του με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, όσο και στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε άλλο ένα ζήτημα που ο ίδιος θεωρεί κεντρικό. Την παράνομη μετανάστευση και το δυσανάλογα μεγάλο φορτίο μεταναστευτικών ροών, που δέχεται η Ελλάδα. Ζήτησε τη συνδρομή και βοήθεια της Ευρώπης, δεδομένων των ανησυχητικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Κοπάζουν τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα

Στο εσωτερικό πεδίο, στα ανοιχτά ενδοκυβερνητικά μέτωπα χαμηλώνουν οι τόνοι, μετά την εξεύρεση «πυροσβεστικής» λύσης για την εργασιακή εφεδρεία, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΔημΑρ. Οι σχέσεις και η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους κκ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη κινούνται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, με τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, έως τώρα, να θέτουν σε πρώτο πλάνο την κυβερνητική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Χωρίς να αποκλείεται νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση εντός της εβδομάδας, η στάση των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη θεωρείται υποστηρικτική και αξιολογείται ιδιαιτέρως θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και υπάρχει αγωνία για τη στάση που θα τηρήσουν επιμέρους βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ σε κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται. Ωστόσο, φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα δοκιμασθεί η κυβερνητική συνοχή, αφού οι «τρεις» είναι αποφασισμένοι να υποβαθμίσουν επικοινωνιακά, ενδεχόμενα «αντάρτικα».

(kerdos.gr)