26 Αυγ 2012

Κώστας Γκιουλέκας : Oσο πιο σκληρά τα μέτρα, τόσο πιο έντονη η αντίδραση


«Η πορεία θα είναι δύσκολη και ανηφορική. Δεν μπορούν όμως να σηκώσουν άλλα βάρη οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι», τονίζει με νόημα ο Κώστας Γκιουλέκας, που επισημαίνει ότι όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα, τόσο πιο έντονη θα είναι και η αντίδραση της κοινωνίας αλλά και των βουλευτών.

Ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης δηλώνει προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι...
μπορεί η Ελλάδα να τους οφείλει χρήματα, «αλλά δεν θα πάρουν ούτε την ψυχή μας ούτε την αξιοπρέπειά μας». «Οι Ελληνες πρέπει να παραμείνουν και θα παραμείνουν όρθιοι», σημειώνει, ενώ προαναγγέλλει με βεβαιότητα ότι το 2014 θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κύριε Γκιουλέκα, τα νέα μέτρα και οι νέες περικοπές βρίσκονται προ των πυλών. Θα τα αντέξουν οι πολίτες και η κοινωνία;

Η πορεία θα είναι σίγουρα δύσκολη και ανηφορική. Δυστυχώς, έχουμε ακόμη αρκετή απόσταση να διανύσουμε μέσα από θυσίες. Αυτό που πρέπει να πρυτανεύει, όμως, είναι να ικανοποιείται το αίσθημα δικαίου, όταν τα διάφορα μέτρα που εφαρμόζονται απευθύνονται, κυρίως, σε εκείνους που έχουν περισσότερες αντοχές. Δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Εμείς, από τη Νέα Δημοκρατία, έχουμε παρουσιάσει μια σειρά ισοδύναμων μέτρων, τα οποία, εξάλλου, αποτελούν και το κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευση.

Θα είναι τα τελευταία μέτρα; Είναι αυτό μια «κόκκινη γραμμή»; Και τελικά πιστεύετε ότι θα αποδώσουν;

Οπως προείπα, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που έχει ήδη ξεκινήσει. Την ώρα που συζητάμε, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό, σε κρίσιμες συναντήσεις, για την πορεία του τόπου μας. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να επιστρέψει στη χώρα με θετικά αποτελέσματα, ώστε και τα μέτρα να είναι τα τελευταία, αλλά και να καταφέρουμε την πολυπόθητη επιμήκυνση, ώστε να μπορέσει να ανασάνει λίγο η ελληνική κοινωνία.

 Θα υπάρξει αντίδραση και στη Βουλή από βουλευτές της ΝΔ, αν τα μέτρα αγγίξουν τους χαμηλοσυνταξιούχους των 700 ευρώ; Εσείς σε μια τέτοια περίπτωση τι θα κάνετε;

Ας περιμένουμε πρώτα να οριστικοποιηθεί και να παρουσιαστεί το συνολικό πακέτο των μέτρων για να μπορέσουμε όλοι να τοποθετηθούμε. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα, τόσο πιο έντονη θα είναι και η αντίδραση.

 Πώς βλέπετε συνολικά το εγχείρημα της νέας τρικομματικής κυβέρνησης;

Συμβαίνει για πρώτη φορά στον τόπο μας και είναι απόρροια των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που έφερε η κρίση. Η κυβέρνηση ξεκίνησε στηριζόμενη σε ειλικρινείς προθέσεις των εταίρων της, όπως όλα δείχνουν. Βεβαίως, η αντοχή της θα δοκιμασθεί όταν αρχίσουν οι αναταράξεις και οι κλυδωνισμοί. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση είναι μονόδρομος και πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αντιμετωπίσει όλα αυτά που έρχονται.

Ποιο είναι το μήνυμα προς την πλευρά της Ευρώπης, με αφορμή και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο;

Ο ελληνικός λαός είναι ένας έντιμος λαός που αναγνωρίζει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του και θέλει να τις εκπληρώσει, αρκεί να μπορεί να αντέξει τις θυσίες που του ζητούνται. Με τη βαθιά ύφεση στην οποία έχουμε βουλιάξει και με ακόμη πιο σκληρά μέτρα -αν ισχύσουν τα δυσοίωνα σενάρια- είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη. Πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους. Από την άλλη πλευρά ο ελληνικός λαός βάζει πολύ ψηλά την αξιοπρέπειά του και δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται προσβολές από κανέναν. Εκείνοι που μας κουνούν το δάχτυλο δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι προέρχονται από χώρες που κάποτε, με τα καθεστώτα της εποχής, «προσέφεραν» ολοκαυτώματα και τραγωδίες στην ανθρωπότητα. Οφείλουμε χρήματα. Δεν θα πάρουν ούτε την ψυχή ούτε την αξιοπρέπειά μας. Οι Ελληνες πρέπει να παραμείνουν και θα παραμείνουν όρθιοι.

 Πολύς κόσμος αναρωτήθηκε γιατί, αν και πρώτος βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης, δεν συμμετείχατε στην κυβέρνηση. Εχετε κάποια εξήγηση; Πολλοί λένε ότι πληρώνετε τη στάση σας στο «Οχι» στο δεύτερο μνημόνιο. Συμφωνείτε;

Δεν ξέρω αν και τι πληρώνω. Γνωρίζω, όμως, ότι για κάθε πράξη μου ανέλαβα και την ευθύνη και πήρα και το κόστος της επιλογής μου. Μπορώ να δηλώνω, για τη μεγάλη τιμή που δείχνουν στο πρόσωπό μου οι συμπολίτες μου, ότι κι εγώ μπορώ να τους κοιτώ ξεκάθαρα στα μάτια χωρίς να ντρέπομαι ή να φοβάμαι για τις στάσεις που κράτησα.

 Στις 30 Αυγούστου η ΝΔ θα εκλέξει το νέο της γραμματέα. Πρέπει να είναι κοινοβουλευτικός ή όχι; Ακούστηκε ότι ενδιαφέρεστε κι εσείς.

Ηδη έχει λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δεν κατατέθηκε δική μου αίτηση. Θεωρώ ότι ο νέος γραμματέας της ΝΔ πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να ενώνει και να γνωρίζει καλά τον κομματικό μηχανισμό.

 Να πάμε στα της Θεσσαλονίκης: πώς κρίνετε τη μέχρι στιγμής θητεία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη;

Την κρίνω όπως οι περισσότεροι που ζουν σε αυτήν την πόλη, όπως και εκείνοι που την επισκέπτονται -δυστυχώς ολοένα και λιγότεροι- και φεύγουν με μια πολύ άσχημη εικόνα. Ο δήμαρχος έχει εξαντλήσει περίπου τη μισή θητεία του και ακόμη σχεδιάζει επί χάρτου τι… θέλει να κάνει σε αυτήν την πόλη. Πάντως, έως τώρα λυπάμαι, αλλά είμαι αναγκασμένος να πω ότι την έχει καταντήσει την πιο βρόμικη, την πιο σκοτεινή και την πιο φτωχή τουριστικά -και όχι μόνο- πόλη της Ελλάδας. Αρκεί να σας πω ότι, σύμφωνα με έγγραφο της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, από την αρχή του 2012 έως σήμερα οι περισσότεροι αριθμητικά ξένοι επισκέπτες στην πόλη μας είναι οι… Λίβυοι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους έφυγαν αφήνοντας απλήρωτους τους λογαριασμούς των ξενοδοχείων όπου διέμειναν.

Αν και είμαστε ακόμη μακριά από το καλοκαίρι του 2014, οπότε θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, θα τολμήσω να ρωτήσω ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη δική σας υποψηφιότητα. Θα δώσετε ξανά τη μάχη;

Το ξεκαθαρίζω, για άλλη μια φορά, με αφορμή την ερώτησή σας: Ναι, θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος το 2014. Δεν ξεκινήσαμε με τη δημοτική μας παράταξη τον αγώνα για τη Θεσσαλονίκη μόνο για λίγους μήνες. Αυτοί οι αγώνες είναι αγώνες ζωής και ως τέτοιοι δεν σταματούν ποτέ.

 Τι συμβουλεύετε τους «γαλάζιους» μνηστήρες, που επίσης δηλώνουν ενδιαφέρον για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Εσχάτως πολλαπλασιάζονται…

Τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του οποιουδήποτε δεν τις καθορίζω εγώ. Ολοι κρινόμαστε για το ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, τι έχουμε κάνει πριν μπούμε στην πολιτική και τι προσφέρουμε ως πολιτευόμενοι. Και οι κριτές είναι οι συμπολίτες μας, οι Θεσσαλονικείς.

(agelioforos.gr)